14. júla 2011

Slivkový džem s vlašskými orechmi

Na 5 pohárov à 375 ml. Doba prípravy: asi 40 minút.
1 300 g sliviek alebo slív., 200 ml červeného vína alebo šťavy z červeného hrozna., 150 g jadier vlašských orechov., 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker.,
Umyté a odkvapkané slivky alebo slivy rozpolíme, zbavíme kôstok, odvážime a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme červené víno alebo hroznovú šťavu, nasekané vlašské orechy a Extra želírovací cukor. Dobre premiešame, za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Pridaním vlašských orechov sa skráti doba trvanlivosti maximálne na 4 mesiace.  
Podľa chuti môžeme spolu povariť s celou škoricou. Hotový džem môžeme použiť napríklad na plnenie buchiet.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára