14. júla 2011

Jahodový džem s malinami a vanilkou

Na 4 poháre à 375 ml. Doba prípravy: asi 20 minút.
600 g jahôd., 400 g malín., 1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker., 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker., 350 g krupicového alebo kryštálového cukru., 
Umyté jahody očistíme, necháme odkvapkať, odvážime a nakrájame na malé kúsky. Maliny preberieme, umyjeme a odvážime. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, nožom vyškriabeme dreň a spolu so šupkou vložíme do hrnca k ovociu. Obsah balíčka Gelfix Super zmiešame s dvoma PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu, dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Odoberieme prípadnú penu, vyberieme struk. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára