6. apríla 2013

Jahňacie rebierko s vajíčkovým nákypom

1,5 kg jahňací chrbát s kosťou., rozmarín., tymian., olivový olej., PL hladkej múky., 200 - 300 ml zeleninového bujónu., 
Vajíčkový nákyp: 1 menšia cibuľa., 50 g masla., 100 g hladkej múky., 05 l mlieka., 6 vajec., muškátový orech., mleté biele korenie., soľ., petržlenová vňať., tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie zapekacích misiek.,
Rebrá opatrne odblaníme a očistíme, aby filet zostal na kosti. Bylinky posekáme nadrobno a zmiešame s olivovým olejom. Mäso potrieme bylinkovou zmesou, necháme 2 - 3 hodiny odležať a vcelku dáme upiecť do rozohriatej rúry cca 20 minút. Upečené mäso vyberieme, šťavu vypečieme a poprášime múkou. Rozriedime zeleninovým vývarom, krátko povaríme a dochutíme štipkou nasekaného tymianu. Mäso naporciujeme až tesne pred podávaním, aby zostalo šťavnaté. 
Vajíčkový nákyp: Najemno nakrájanú cibuľku speníme na masle, pridáme múku a krátko popražíme. Zápražku zalejeme vlažným mliekom a za stáleho šľahania uvaríme hustú zmes. Do vychladnutej zmesi primiešame 3 žĺtky. Zmes ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom, mletým bielym korením, soľou a posekanou petržlenovou vňaťou. Zvyšné 3 vajcia uvaríme natvrdo Po vychladnutí ich nakrájame na kocky a pridáme do zmesi. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh vyšľahaný z 3 bielkov. Zapekacie misky vymastíme, vysypeme strúhankou, naplníme nákypovou zmesou. Pečieme v rozohriatej rúre dozlatista cca 18 minút. 
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára