30. novembra 2012

Zapekaná brokolica


600 g brokolice., soľ., 50 g masla., 50 g hladkej múky., 500 ml mlieka., mleté čierne korenie., štipku mletého muškátového orieška., 150 g postrúhaného syra (napr. Eidamu)., 100 g majonézy., maslo na vymazanie formy.,
Brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a asi č minúty ju blanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Potom ju prudko ochladíme pod tečúcou studenou vodou a necháme v sitku odkvapkať. V hrnci rozpustíme maslo, speníme na ňom múku, zalejeme mliekom a dobre rozšľaháme. Omáčku za stáleho miešania asi 10 minút povaríme a odstavíme. Ochutíme korením, soľou, muškátovým orieškom, vmiešame strúhaný syr a bešamel necháme vychladnúť. Ohňovzdornú misku vymažeme maslom, rozložíme v nej brokolicu, prelejeme ju bešamelom zmiešaným s majonézou a zapekáme pri 180°C asi 30 – 40 minút dozlatista. Vhodnou prílohou sú varené alebo opekané zemiaky.
Na 4 porcie – čas prípravy cca 60 minút., porcia – 2195 kJ / 524 kcal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára