18. novembra 2009

Vianočná štóla

600 g polohrubej múky., 200 ml teplého mlieka (asi 35 stupňov C)., 50 g cukru., vajce., 1/4 ČL kardamónu., 1/2 ČL pomletej vanilkovej kôry., 1/2 ČL soli., 275 g zmäknutého masla., 150 g hrozienok., 50 g sekaných mandlí., 50 g kyseliny citrónovej (kryštalickej)., 2 PL rumu., 50 g kociek kandizovanej pomarančovej kôry., 100 g práškového cukru., 2 vanilkové cukry., 
Do misy vsypeme múku, v ktorej vyhĺbime jamku. Nalejeme kvások z rozpusteného droždia, cukru a mlieka. Poprášime múkou, dáme na 20 minút kysnúť. Pridáme vajce, korenie a nakoniec soľ. Vymiesime tuhé cesto a dáme kysnúť na 15 minút. hrozienka zmiešame s mandľami, kyselinou citrónovou, pomarančovou kôrou a rumom. Necháme nasiaknuť a pomaly vmiesime do cesta. po 15 minútach kysnutia vytvarujeme štólu z 20 cm dlhého valca. Ten dáme na 20 - 30 minút dokysnúť a následne upečieme. Ešte horúcu štólu potrieme 75 g masla a posypeme práškovým cukrom.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára