16. októbra 2011

Adventný perníkový veniec

480 g hladkej múky., 4 zarovnané PL kakaa., 280 g práškového cukru., 2 balíčky Kypriaceho prášku do perníka Dr. Oetker., 50 g Hery., 4 PL medu., 2 vajcia., 
Na ozdobenie: 1 balenie Tubičiek bielych Dr. Oetker., cukrové ozdoby Dr. Oetker., (napr. Zdobenie 4 druhy biele Dr. Oetker., Snehové vločky Dr. Oetker)., 
Na potretie: 1 bielok.,
Na prípravu cesta na doske preosejeme múku, kakao, cukor a kypriaci prášok do perníka. Pridáme Heru, med, vajcia a ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 1 cm vykrojíme kruh podľa tortovej formy. V strede vykrojíme okrúhlou formičkou alebo miskou kruh s priemerom asi 13 cm. Zvyšok cesta vyvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary na ozdobenie (napr. hviezdičky), nezabudneme vykrojiť otvor na umiestnenie adventných sviečok. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a tesne pred pečením potrieme rozšľahaným bielkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Jednotlivé časti venca necháme vychladnúť. Veniec ozdobíme podľa vlastnej fantázie pomocou bielych tubičiek a cukrovinkových ozdôb (na ich lepenie použijeme biele tubičky). Nakoniec umiestnime 4 adventné sviečky.
     

1 komentár: