30. októbra 2011

Zatočená torta

Cesto: 6 žĺtkov., 70 g cukru alebo trstinového cukru., 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker., 180 g celozrnnej alebo hladkej múky., 1 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 6 bielkov., 70 g cukru alebo trstinového cukru.,
Potretie: trochu ríbezľového džemu.,
Náplň: 250 ml smotany na šľahanie., 1 PL práškového cukru., 300 g jablčného pretlaku., 2 PL rumu., 1 balenie Želatínového stužovača Dr.Oetker., 100 ml vlažnej vody.,
Ozdobenie: 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker., 150 ml studeného mlieka., ½ balíčka Polevy tmavej Dr.Oetker.,
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zamiešame do peny. Nakoniec zľahka ručne vmiešame bielky vyšľahané elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni s cukrom dotuha. Jednu tretinu cesta rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Zostávajúce dve tretiny cesta rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a oboje postupne vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C., Teplovzdušná rúra: 180 °C., Plynová rúra: stupeň 4
Čas pečenia: asi 12 minút každý korpus.
Upečené korpusy vyklopíme na papier na pečenie posypaný cukrom. Papier na spodnej strane zľahka potrieme vodou a opatrne stiahneme. Koliesko aj plát cesta potrieme džemom. Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu na šľahanie s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame jablčný pretlak a rum. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a vmiešame do jablčnej zmesi. Náplň rovnomerne nanesieme na plát cesta. Po stuhnutí náplne nakrájame na prúžky široké 5 cm. Z jedného prúžku zvinieme slimáka a umiestnime ho do stredu upečeného guľatého korpusu. Zostávajúce prúžky postupne ovinieme okolo slimáka, kým sa nedostaneme k okraju. Okolo upevníme okraj tortovej formy a na ½ hodiny uložíme do chladničky. Na ozdobenie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni šľahačku podľa návodu na obale. Tortu uvoľníme z formy a povrch i okraje potrieme. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a tortu ľubovoľne ozdobíme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára