14. októbra 2011

Vianočný rumový chlebíček

300 g hrozienok., 100 g kandizovaného ovocia (najlepšie zmes)., nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna., 100 ml rumu., 180 g hladkej múky., 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker., 100 g cukru., 1 balíček škoricového cukru Dr. Oetker., 100 g zmäknutej hery., 3 vajcia., 75 g Marcipánu Dr. Oetker.,
Na pokvapkanie: 75 ml rumu.,
Na ozdobenie: 3 zarovnané PL marhuľového džemu., 1 PL vody., 75 g Marcipánu Dr. Oetker.,
Na prípravu cesta zmiešame hrozienka, kandizované ovocie a citrónovú kôru. Všetko zalejeme rumom a necháme niekoľko hodín, najlepšie cez noc, marinovať. V mise premiešame múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, Heru a vajcia. Všetko spracujeme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Do zmesi ručne vmiešame ovocie a nastrúhaný marcipán. Cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.Chlebíček pokvapkáme rumom a necháme asi 10 minút postáť vo forme. Potom vyklopíme z formy a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť. Na zdobenie prevaríme v kastróliku džem s vodou a pomocou štetca potrieme povrch chlebíčka. Marcipán vyvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary, ktorými chlebíček ozdobíme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára