1. novembra 2009

Korytnačka

Cesto do okrúhlej formy (priemer 19 cm): 3 vajcia., 150 g kryštálového cukru., 150 g polohrubej múky., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 3 lyžice horúcej vody.,
Cesto na plech (30 x 38): 4 vajcia., 200 g kryštálového cukru., 200 g polohrubej múky., 1/2 balíčka prásku do pečiva., 4 lyžice horúcej vody.,
Krém: 500 ml mlieka., 1 1/2 balíčka krémového prášku zlatý klas prípadne vanilkový puding., vanilkový cukor., 150 g kryštálového cukru., 350 g masla., 2 lyžice rumu.,
Mliečny marcipán: 150 g sušeného mlieka., 350 g práškového cukru., 30 g margarínu (cera)., voda podľa potreby., potravinárske farby.,
Sirup na pokropenie: 3 lyžice rumu., 50 ml sirupu podľa chuti., 100 ml prevarenej vychladnutej vody.,
K tomu: džem.,
Žĺtky vymiešame s cukrom, za stáleho miešania pridáme po lyžiciach vodu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme žĺtkovú masu a preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva. Pečieme v okrúhlej forme 35 minút  pri teplote 190º C. Cesto na plech pečieme takým istým spôsobom ako cesto v okrúhlej forme.
Krém: Z mlieka, cukru a krémového prášku uvaríme za stáleho miešania hustý puding. Horúci puding posypeme práškovým cukrom aby sa na pudingu nevytvorila kôra a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, pridáme dve lyžice rumu a po častiach vychladnutý puding. Do 2/3 krému pridáme kakao.
Mliečny marcipán: Sušené mlieko a práškový cukor preosejeme, pridáme ostatné suroviny a vymiesime tvárnu hmotu. Prifarbíme podľa potreby.
Sirup na pokropenie: Suroviny zmiešame.
Telo korytnačky vyrežeme 2 x z obdĺžnikového plátu. Vrch hlavičky vyrežeme zo zvyšnej časti. Okrúhly korpus prerežeme na 3 časti a obkrojíme do tvaru pologule, na vytvarovanie použijeme zvyšné časti korpusu, ktoré vložíme pod posledný plát. Pláty pred plnením pokvapkáme sirupom a potrieme džemom. spojíme kakaovým krémom. Najskôr naplníme telo a hlavičku korytnačky. Aby sa pancier vytvaroval do pologule, vložíme ho do misy a necháme hodinu stáť. Svetlým krémom natrieme telo korytnačky a pancier, ktorý sme vyklopili z misy. Necháme stuhnúť do druhého dňa. Žltý marcipán vyvaľkáme na doske posypenej vanilkovým pudingom a obtiahneme telo a hlavičku korytnačky, tam kde položíme pancier, tortu nepoťahujeme. Zeleným marcipánom obalíme pancier, ktorý uložíme na telo korytnačky. Z červeného marcipánu vytvarujeme klobúčik a korytnačku dozdobíme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára