14. októbra 2010

Štedrovečerná torta

180 g hladkej múky., 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker., 180 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., štipka soli., 3 vajcia., 180 g zmäknutého masla alebo margarínu.,
Na brusnicovú náplň: 1 brusnicový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 190 g)., voda na doplnenie do 250 ml.., 1 balíček tortového želé červeného Dr. Oetker., 1 zarovnaná PL cukru., 
Na čokoládovú náplň: 1 balenie krémovej náplne čokoládovej Dr. Oetker., 250 ml smotany na šľahanie., 2 zarovnané PL práškového cukru., 
Na ozdobenie: 12 brusníc (z brusnicového kompótu)., 2 PL čokoládovej náplne., 40 g horkej čokolády., 
Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s kypriacim práškom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo alebo margarín a všetko krátko spracujeme elektrickým ručným šľahačom na najnižšom stupni, potom na najvyššom stupni do hladka. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Korpus necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke, odstránime formu a papier na pečenie a jedenkrát pozdĺžne rozrežeme. Z kompótu odoberieme 12 brusníc na ozdobenie. Na prípravu brusnicovej náplne doplníme kompót vodou do 250 ml a spolu s tortovým želé a cukrom varíme asi 1 minútu. Náplň nanesieme na spodný plát korpusu. Na prípravu čokoládovej náplne šľaháme krémovú náplň spolu so smotanou a cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni 4 minúty. Odoberieme 2 PL na neskoršie použitie. Polovicu náplne rozotrieme na brusnice pritlačíme vrchnú časť korpusu. Zvyšnou náplňou potrieme povrch a okraje torty. Na ozdobenie nastrúhame na hrubom strúhadle čokoládu. Z mikroténového vrecka odstrihneme malý rožtek, naplníme zvyškom náplne a vytvoríme hviezdy. Ozdobíme zvyšnými brusnicami, po obvode torty a na hviezdičky nanesieme strúhanú čokoládu. tortu uložíme na 2 hodiny do chladničky.
Tip: Namiesto brusníc môžeme použiť ríbezľový kompót.      
      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára