3. decembra 2010

Šúľance s jahodovou omáčkou

800 g v šupke uvarených zemiakov., 200 g hrubej múky., 100 g pšeničnej krupice., 3 PL nemletého maku., 2 PL práškového cukru., 1 vajce., 1 žĺtok., soľ., hladká múka na posypanie dosky.,
Omáčka: 400 g mrazených jahôd., 200 g mäkkého tvarohu., 100 g ml smotany na šľahanie., 80 až 100 g práškového cukru.,
Jahody dáme do misy, zasypeme cukrom a necháme roztopiť. Zemiaky ošúpeme, jemne nastrúhame, pridáme vajce rozšľaháme so žĺtkom, soľ a múku zmiešanú s krupicou. Pripravíme hustejšie hladké cesto, ktoré ihneď spracujeme, pretože neskôr by bolo riedke. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na niekoľko častí, dlaňami ušúľame šúľance s hrúbkou približne ako malíček, šikmo nakrájame na dĺžku 4 až 5 cm. Varíme 5 až 6 minút vo vriacej osolenej vode. Scedíme, preložíme do misy a posypeme makom a cukrom. Jahody s cukrom a tvarohom rozmixujeme a dáme do hrnca. Omáčku pomaly zahrejeme. Do horúcej vmiešame smotanu, prešľaháme, ale už nevaríme. Omáčkou polejeme valčeky a podávame.
    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára