300 g staršieho piškótového korpusu., 250 ml mlieka., štipka soli., 80 g masla., 80 g + 1 PL kryštálového cukru., 4 vajcia., 80 g kandizovaného zázvoru., 1 PL citrónovej kôry., 3 PL rumu., maslo na vymastenie a strúhanka na vysypanie formičky., karamelový sirup.,
Vanilkový krém: 500 ml mlieka., 1 PL škrobovej múčky., 2 PL kryštálového cukru., 1 vanilkový struk.,
Korpus nakrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom, vyžmýkame a dobre rozmrvíme. Maslo vyšľaháme dopenista s cukrom. Vajcia rozdelíme a žĺtky spolu so soľou zapracujeme do maslovej zmesi. Pridáme citrónovú kôru, rum, mandle a najemno nakrájaný zázvor. Nakoniec do zmesi pridáme piškótový korpus a všetko dôkladne premiešame. Bielky s 1 PL cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Tretinu snehu dôkladne zapracujeme do cesta, zvyšok zamiešame. Osem malých formičiek s pokrievkou vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto rozdelíme do formičiek, zakryjeme a hodinu povaríme v horúcom vodnom kúpeli. Vyberieme, po miernom vychladnutí vyklopíme a pokvapkáme karamelovým sirupom. Podávame s vanilkovým krémom. V miske zmiešame škrobovú múčku so 4 PL mlieka a cukrom. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme, vyškrabeme dužinu a všetko prevaríme spolu so zvyšným mliekom. Vanilkový struk vyberieme a do mlieka vlejeme zvyšok mlieka so škrobovou múčkou. Za stáleho miešania privedieme do varu. Po zhustnutí odstavíme a nalejeme do omáčnika.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára