4. decembra 2010

Guľôčky v ostrej omáčke

1 krajec staršieho hriankového chleba., 3 PL šľahačkovej smotany., 1 cibuľa., 1 PL olivového oleja., 500 g miešaného mletého mäsa (hovädzie a bravčové)., 1 vajce., 2 PL nasekanej petržlenovej vňate., štipka strúhanej citrónovej kôry., soľ., mleté čierne korenie.,
Omáčka: 2 menšie cibule., 1 strúčik cesnaku., 400 g nakrájaných paradajok., 2 papričky čili.., 1 PL paradajkového pretlaku., 4 PL olivového oleja., 200 ml červeného vína., soľ., mleté čierne korenie., kryštálový cukor na dochutenie., trebuľka alebo petržlenová vňať na ozdobenie.,
Krajec chleba zalejeme smotanou a krátko necháme nasiaknuť. Cibuľu ošúpeme, najemno pokrájame a na rozpálenom oleji opečieme dosklovita. Do väčšej misy dáme mäso, vajce, petržlenovú vňať, chlieb, opečenú cibuľu a citrónovú kôru, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Z masy vyformujeme malé guľôčky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Papričky čili umyjeme, rozpolíme, očistíme a najemno nakrájame. V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom cibuľu, cesnak a čili prudko opečieme. Pridáme pretlak a podlejeme vínom. Krátko povaríme, pridáme paradajky, zakryjeme a za občasného premiešania podusíme 20 minút. Ochutíme soľou, korením a cukrom. Nakoniec do omáčky pridáme guľôčky, zakryjeme a dusíme ďalších 10 minút. Podávame ozdobené trebuľkou alebo petržlenovou vňaťou.  
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára