29. mája 2010

Kysnutá bábovka s hrozienkami

500 g polohrubej múky., 30 g droždia., 100 g cukru., asi 250 ml mlieka., 2 vajcia., štipka soli., citrónová kôra., 100 g tuku na pečenie., 40 g hrozienok., práškový cukor., 
V mise rozotrieme droždie s 1 lyžicou cukru, s 2 lyžicami múky a so č lyžicami vlažného mlieka na riedku kašičku - kvások. Necháme ho 10 minút v teple vzísť. Potom pridáme zvyšný cukor a múku, soľ, citrónovú kôru, vlažný tuk a mlieko, v ktorom sme rozšľahali žĺtky. Z bielkov ušľaháme pevný sneh, ktorý zapracujeme do cesta až nakoniec spolu s hrozienkami. Cesto necháme asi 2é minút kysnúť a potom ho nalejeme do tukom dobre vymastenej a strúhanou posypanej formy, kde ho znovu necháme kysnúť. Cesto lejeme maximálne do dvoch tretín formy, pri pečení zväčší svoj objem. bábovku pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 45 minút. Ešte teplú ju vyklopíme a pocukríme.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára