19. mája 2010

Rebarborový koláč s posýpkou

200 g polohrubej múky., 150 g hladkej múky., 30 g cukru., 1/2 KL soli., 150 ml vody., 40 ml oleja., 1 vajce na potretie., 1 pomocník na kysnuté cesto (alebo droždie)., 
Náplň: 1 kg rebarbory., 1/2 KL práškového citra., 300 g cukru (podľa chuti možno pridať až 500g)., ribezlový alebo jablkový lekvár (marmeládu)., vanilínový cukor., mletá škorica, kryštálový cukor na posypanie.,
Posýpka: 50 g masla (môže byť aj margarín)., 100 g hrubej múky., 50 g práškového cukru., 1 vanilínový cukor.
Náplň: Rebarboru očistíme a ošúpeme, narežeme na asi 1/2 cm kolieska, zasypeme práškovým citrom a cukrom, necháme postáť cca 2 hodiny. Potom ako pustí šťavu necháme rebarboru dobre odtiecť, nakoľko šťava je trpká.
Posýpka: Zmiešame maslo, hrubú múku a práškový cukor spolu s vanilínovým cukrom. Nakoľko je hmota mäkká vložíme ju do chladničky alebo mrazničky aby sa nám dobre strúhala na koláč.
Suroviny na cesto odvážime a pridáme do misy v tomto poradí. Múku, soľ, cukor prisypeme obsah pomocníka na kysnuté cesto a dôkladne premiešame. Pridáme vodu, olej a vajce a varechou vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Cesto ihneď dáme na opláchnutý plech, na cesto rovnomerne rozložíme rebarboru, prelejeme cik - cak lekvárom (marmeládou), posypeme kryštálovým cukrom, mletou škoricou a vanilínovým cukrom. Na vrch plnky nastrúhame posýpku. Dáme zapiecť podľa typu vašej rúry. 
Elektrická 180 stupňov C, 30 - 40 minút., Teplovzdušná 150 stupňov C, 20 - 30 minút, Plynová stredný stupeň, 20 - 30 minút.


   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára