20. novembra 2018

Mäkké medovníčky

1000 g hladkej múky., 400 g práškového cukru., 400 g medu., 4 stredne veľké vajíčka., 2 lyžičky sódy bikarbóny., 3 lyžice medovníkových korenín (z dávky má byť 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, anízu, klinčekov a feniklu – spolu 1,5 lyžice).,
Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou, koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, do nej nalejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby (najlepšie z jenského skla) a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku – na menšie tvary stačí hrúbka 2 – 3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3 – 4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200° C. Vychladnuté medovníčky môžeme ozdobiť bielou alebo farebnou polevou.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára