20. novembra 2018

Vianočný betlehem-recept

125 g masla., 100 g práškového cukru., 2 vajcia., 150 g tmavého medu., na hrot noža soli., KL prášku do medovníkov., dl sladkej smotany na šľahanie., 30 g droždia., KL amónia., 300 g polohrubej múky., 100 g hrozienok., 150 g nadrobno nasekaných datlí., čokoládová poleva (100 g horkej čokolády., 60 g masla., PL vody)., na ozdobenie zlaté alebo strieborné miniatúrne cukríky (v núdzi si pomôžeme lentilkami
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom na penu, primiešame vajcia, med, soľ a medovníkové korenie. Sladkú smotanu mierne zohrejeme – v prvej polovici rozmiešame droždie, v druhej amónium. Primiešame k vymiešanému maslu spolu s múkou, vopred namočenými hrozienkami, nadrobno posekanými ďatľami a zľahka premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej betlehemskej formy. Dávku môžeme pokojne naliať aj do inej formy s vianočnou tematikou. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre na strednej teplote. Po vyklopení, najlepšie na mriežku, necháme vychladnúť. Potom polejeme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli rozpustíme polámanú čokoládu s tukom a vodou). Ozdobíme cukríkmi a necháme stuhnúť na chladnom mieste. 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára