20. novembra 2018

Vianočné medovníčky-recept

200 g masla., 500 g medu., 250 g krupicového cukru., balíček medovníkového korenia., 15 g kakaového prášku., 1200 g hladkej múky., balíček prášku do pečiva., štipka soli., 2 vajcia., na polevu 2 bielky., 300 g práškového cukru., červené, žlté, modré potravinárske farbivo, maslo na vymastenie plechu
Maslo, med, cukor, medovníkové korenie a kakao vložíme do hrnca, pri miernej teplote za stáleho miešania privedieme do varu a necháme vychladnúť. Múku s práškom do pečiva preosejeme, pridáme soľ., vajcia a zmiešame s medovou masou. Najprv všetko dobre zamiešame varechou, potom na pomúčenej doske vypracujeme na hladké cesto. Vytvarujeme bochník, zabalíme do alobalu a necháme cez noc odpočívať. Plech vymastíme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme 15 minút v rúre pri teplote 200 stupňov C. Upečené medovníčky necháme vychladnúť. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a pritom pomaly pridávame toľko práškového cukru, aby vznikla hustá poleva vhodná na striekanie ozdôb a každú zafarbíme inou farbou. Z pergamenového papiera urobíme kornútky, naplníme polevou, rožtek odstrihneme a ozdobíme medovníčky.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára