20. novembra 2018

Vianočná torta s ozdobou

6 žĺtkov., 4 PL vody., 150 g krupicového cukru., balíček vanilkového cukru., 6 bielkov., 150 g hladkej múky., 100 g maizeny., 3 KL prášku do pečiva., maslo na vymastenie formy
Plnka: balíček želatíny., ¾ l smotany na šľahanie, 150 g práškového cukru., 40 g kakaového prášku., PL rumu., 5 PL brusnicového kompótu
Ozdobenie: 100 g čokolády na varenie., 8 kandizovaných čerešní., KL práškového cukru., 2 PL opražených mandľových lupienkov.,

Tortovú formu vymastíme maslom. Žĺtky s vodou, polovicou cukru a vanilkovým cukrom vymiešame do penista. Bielky so zvyškom cukru vyšľaháme na tuhý sneh a spojíme so žĺtkovou zmesou. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, maizenu a zľahka zamiešame. Cestom naplníme tortovú formu, pečieme pri teplote 180 stupňov C asi 20 minút. Upečený korpus necháme 12 hodín odležať. Potom rozrežeme na tri pláty. Šľahačku vymiešame s cukrom. Jednu tretinu pomiešame s kakaom a rumom. Kakaovú plnku natrieme na spodný plát torty a zakryjeme druhým plátom. Želatínu uvaríme podľa návodu a ešte pred stuhnutím zamiešame s brusnicovým kompótom a ďalšou tretinou šľahačky. Natrieme na druhý plát torty a prikryjeme tretím plátom. Tretím dielom šľahačky potrieme celú tortu. Navrch nastriekame 16 šľahačkových ružíc. Polovicu čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli a v tenkej vrstve natrieme na alobal. Hviezdičkový vykrajovač namáčame v horúcej vode a zo stuhnutej čokolády vykrojíme hviezdičky a uložíme ich s polovičkami čerešní na ružice. Zvyšnú čokoládu nahrubo postrúhame, posypeme ňou stred torty a stred ešte zľahka posypeme práškovým cukrom. Boky torty ozdobíme opraženými mandľovými lupienkami.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára