16. novembra 2018

Mince pies (DUKÁTIKY)

125 g masla., 420 g hladkej múky., PL jemného kryštálového cukru., 2 žĺtky trocha vody., trocha mlieka., jemný kryštálový cukor
PLNKA: 240 g ošúpaných varených jabĺk bez jadier a nakrájaných., 80 g posekaných sušených fíg190 g muškátových hrozienok., 170 g hrozienok., 190 g korintiek., 80 g strúhanej kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry., 80 g posekaných lúpaných mandlí., 180 g hnedého cukru., nastrúhaná kôra., a šťava z ½ citróna., ½ KL mletej škorice., poriadna štipka mletého muškátového orieška., ½ KL mletého zázvoru (ďumbiera)., poriadna štipka mletých klinčekov., 60 g ml koňaku (brandy)
 

Na plnku rozmixujte jablká, sušené ovocie a kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru. Primiešajte ostatné prísady. Hmotu nahusto natlačte do sterilizovaných pohárov, aby ste vytlačili vzduch. V uzatvorených pohároch ju nechajte mesiac postáť na chladnom, tmavom mieste.
Na cesto zmiešajte maslo pokrájané na malé kúsky s múkou. Pridajte cukor, žĺtka, trocha studenej vody a všetko dobre vypracujte. Cesto zabaľte do plastovej fólie a odložte do chladničky. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 6 mm a povykrajujte (na spodnú časť pečiva) 20 kruhov s priemerom 7,5 cm. Na vrchnú časť pečiva povykrajujte 20 o niečo menších kruhov. Spodné časti vložte do formičiek a potriete plnkou. Okraje spodných strán zľahka navlhčite a prikryte vrchnou časťou. Mince pies potrite zvrchu mliekom a do každého urobte malú dirku. Pečte pri teplote 230 stupňov C asi 25 – 30 minút. Podávajte horúce alebo studené, posypané jemným kryštálovým cukrom.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára