Aj tieto sa dajú dopestovať jednoducho, navyše sú bohaté na bielkoviny. Sójové klíčky sú vynikajúce do zeleninových šalátov, do polievok a ryžových pokrmov. Mali by sa zjesť v deň dopestovania a pred použitím opláchnuť.
Lucernové klíčky (lucerna – druh ďateliny)
Sa ponášajú na záhradnú žeruchu. Využívajú sa do zeleninových šalátov, omáčok a polievok.
Reďkovkové klíčky
Sú vyklíčené semienka reďkoviek. Vhodné sú do šalátov, zeleninových jedál na panvici, ako aj na obložené chlebíčky.
Slnečnicové klíčky
Sa vypestujú zo slnečnicových semiačkov, ktoré obsahujú veľa bielkovín, vitamíny a minerálne látky. Pred klíčením treba semienka ošúpať. Slnečnicové klíčky sú výborné do šalátov, müsli a do zemiakových pokrmov.
Klíčky cícera baranieho
Sa pestujú z malých zlatistožltých hráškov. Lepšie stráviteľné sú udusené. V kuchyni sa používajú do zeleninových jedál na panvici.
Klíčky reďkvi siatej
Sa tiež pridávajú do zeleninových šalátov, polievok a pikantných tvarohov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára