3. septembra 2016

Šaláty zo surovej zeleniny a ovocia

Konzumovať by sme mali vždy čerstvú zeleninu a keď ju už musíme skladovať, tak len deň – dva a vždy na čistom, chladnom, suchom a pokiaľ možno tmavom a dobre vetranom mieste. Najlepšie v chladničke. Zeleninu umývame pod tečúcou, chladnou pitnou vodou. Listovú zeleninu oplachujeme v sitku, korene a buľvy čistíme jemnou kefkou pod tečúcou pitnou vodou. Zeleninu umývame vždy vcelku, pred krájaním. Zeleninu krájame, strúhame za surova nožmi a strúhadlami z nehrdzavejúcej ocele, a pravdaže dostatočne ostrými, aby zelenina zbytočne nestrácala veľa šťavy. Zeleninu na šaláty delíme, režeme a strúhame až vtedy, keď máme pripravený nálev, ktorý hneď na pripravený zeleninový šalát nalejeme.(Výbornými nálevmi na šaláty zo surovej zeleniny sú aj kyslé mlieko, smotana, jogurt, rajčiaková šťava a podobne.) Zeleninové šaláty koreníme najmä zelenými bylinkami alebo vňaťkami. Chutné sú šaláty miešané z niekoľkých druhov zeleniny alebo ovocia. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára