12. septembra 2016

Najlepšie chutí čerstvý syr

Syr sa využíva nielen v studenej ale aj v teplej kuchyni. Známou špecialitou je syrové fondue, alebo syr na hrianke (touste), syr sa využíva aj pri pečení a podobne. Existujú určité zásady ako syr správne “v teplej kuchyni používať”. Musí mať aspoň 45% tučnosť. Iba vtedy sa dobre roztaví. Najlepšie chutí čerstvo nastrúhaný syr, preto ho neskladujeme dlho. Mladé a tvrdé syry strúhame nahrubo, starší a vyzretý čedar (a jemu podobné druhy) vždy strúhame najemno. Pri zapekaní musí byť syr najviac zlatohnedý, tmavší už chutí horkasto. Pri pečení syrov šetríme soľou, syry jej majú dosť. Chcete, aby starý syr “omladol” a bol chutnejší? Namočte ho na deň do mlieka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára