4. marca 2013

Jahodová torta

200 g hladkej múky., 1/2 KL kypriaceho prášku., 100 g masla., 50 g práškového cukru., 2 KL vanilínového cukru., 1 vajce., 1 PL kyslej smotany., 
Krém: 250 g jemného nízkotučného tvarohu., 375 ml smotany na šľahanie., 80 g práškového cukru., 2 KL vanilínového cukru., 5 zarovnaných KL želatíny., 2 PL rumu., 
Plnka: 1/2 kg jahôd., 100 g jahodového džemu., 1 PL rumu., 2 balíčky červeného tortového želé., 50 g mandľových lupienkov., šľahačku na ozdobenie., 
Múku zmiešajte s kypriacim práškom a s práškovým cukrom. Pridajte plátky studeného masla, vajce, kyslú smotanu a vypracujeme hladké cesto. To vložte do mikroténového vrecúška a minimálne na hodinu odložte odpočinúť do chladu. Väčší plech vyložte papierom na pečenie. Rúru vyhrejte na 170 stupňov C. Odpočinuté cesto rozdeľte časti, každú časť rozvaľkajte a podľa veľkosti tortovej form vykrojte dva kruhy. Preneste ich na pripravený plech, popichajte vidličkou a upečte po jednom asi 10 minút. Upečené plátky nechajte vychladnúť.
Krém: Želatínu zalejeme 5 PL vody a necháme napučať. Potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme rum a premiešame. Tvaroh vymiešajte s vanilkovým cukrom a polovicou práškového cukru. Smotanu vyšľahajte dotuha so zvyšným cukrom, opatrne pridajte k vymiešanému tvarohu a premiešajte. Na záver vmiešajte rozpustenú želatínu. V menšom hrnci zľahka zľahka zahrejte džem, vypnite oheň a vmiešajte doň lyžicu rumu. Boky formy vyložte papierom na pečenie. Vychladnuté plát spojte teplým jahodovým džemom a vložte do tortovej formy . Pláty zalejte tvarohovým krém a dajte na hodinu do chladničky stuhnúť. Jahody prerežte na polovičky a poukladajte na stuhnutý krém. Zopár si odložte na ozdobenie. Podľa návodu na balení pripravte červené tortové želé a zalejte ním korpus s jahodami. Tortu odložte na 1 až 2 hodiny do chladničky. Stuhnutú tortu potom vyberte z formy y jej boky obaľte mandľovými lupienkami. Na koniec tortu ešte ozdobíme šľahačkou a zvyšnými jahodami.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára