9. marca 2012

Vrstvený koláč s jablkami

200 g hladkej múky., 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker. 150 g zmäknutého masla alebo margarínu., 150 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker., nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna., 3 vajcia., 2 - 3 PL mlieka.,
Náplň: 2 väčšie jablká., 2 - 3  PL citrónovej šťavy., 
Potretie a posypanie: 2 PL marhuľového džemu., 2 PL vody., 30 g olúpaných pistácií., 
Na prípravu cesta zmiešame múku s kypriacim práškom. Maslo alebo margarín, cukor, vanilínový cukor a citrónovú kôru vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Po jednom pridávame vajcia a vyšľaháme dohladka, striedavo v dvoch dávkach vmiešame múku s kypriacim práškom a mlieko. Na prípravu náplne umyjeme a olúpeme jablká, rozkrájame na štvrtiny odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké diely. Jeden diel cesta nalejeme do vymastenej formy a uhladíme. Polovicu jablkových plátkov naukladáme do kruhu na povrch a pokvapkáme časťou citrónovej šťavy. Nalejeme druhý diel cesta, lyžicou uhladíme a do kruhu naukladáme zvyšok jablkových plátkov. Jablká pokvapkáme zvyškom citrónovej šťavy. Na jablká nanesieme po lyžiciach zvyšok cesta a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme. Formu položíme na kuchynskú mriežku. Po 10 minútach koláč opatrne uvoľníme nožom a odstránime okraj formy. Na potretie prevaríme marhuľový džem s vodou v kastróliku a mašlovačkou nanesieme na horúci koláč. Pistácie pozdĺžne nakrájame na tenké kúsky a nasypeme na koláč. Koláč necháme vychladnúť.
Tip: Ak koláč ku koncu pečenia začne príliš hnednúť, položíme na povrch papier na pečenie a koláč dopečieme.
     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára