26. marca 2012

Losos s horčicovou krustou na šafranovo - zemiakovom pyré

4 mrazené filety z lososa., 2 šalotky., 3 krajce maslového toastu., 2 kopcovité KL kremžskej horčice., 2 PL olivového oleja., 2 KL balzamikového octu., soľ s jódom., mleté čierne korenie., 1 kg zemiakov., olej na vymastenie formy., 150 g šľahačkovej smotany. 0,1 g šafranu.,
Filety z lososa necháme rozmraziť. Ošúpeme šalotky a nadrobno ich posekáme. Krajce toastu zbavíme kôrky a rozdrobíme na jemné omrvinky, alebo rozdrvíme v elektrickom mlynčeku. Oboje vymiešame s horčicou, olejom, octom a ochutíme soľou a čiernym korením. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Vo vriacej osolenej vode varíme 20 - 25 minút úplne do mäkka. Lososa umyjeme, zľahka osušíme, vložíme do formy vymastenej olejom, osolíme a okoreníme. Navrch rozotrieme vopred pripravenú zmes a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňov C 12 - 15 minút. Smotanu so šafranom privedieme do varu a zakrytú odložíme nabok. Zemiaky zlejeme, necháme odpariť. Prilejeme smotanu so šafranom precedenú cez sitko. Zemiaky rozmixujeme na jemno a ochutíme. Podávame s lososom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára