14. marca 2012

Morka pečená so žemľovou a gaštanovou plnkou

1 malá mladá morka (asi 2 - 3 kg)., 40 g údenej slaniny., 20 g masla., voda., soľ.,
Plnka: 3 žemle., 2 dl egalizovaného mlieka., 40 g masla., 1/2 cibule., pečeň z morky., srdce., žalúdok., 2 varené gaštany., 1 žĺtok., 3 bielky., strúhanka., mleté čierne korenie., tymian., muškátový orech., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Odležanú, vypitvanú, očistenú umytú a čistou utierkou osušenú morku zvonka aj znútra posolíme. Prsia a stehná prešpikujeme prúžkami údenej slaniny. Morku naplníme plnku, potrieme maslom a vložíme na pekáč prsami nadol a za častého podlievania vypečenou šťavou, spočiatku horúcou vodou, pečieme prikrytú alobalom 1 a 1/2 až 2 hodiny (podľa veľkosti a veku morky), kým nezmäkne a nenadobudne červenohnedú farbu. Počas pečenia obrátime. Upečenú morku nožnicami pokrájame na porcie. 
Plnka: Žemle dobre navlhčíme mliekom. Vymiešame maslo so žĺtkami, posolíme, okoreníme, pridáme žemle, cibuľu pokrájanú nadrobno a speníme na masle, pečeň, srdce a žalúdok, všetko pokrájané na malé kocky, zomleté gaštany, zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a mletý muškátový orech. Všetko dobre premiešame. Nakoniec zľahka zamiešame ušľahaný tuhý sneh a ak treba, zahustíme strúhankou. Podávame s ryžou s opekanými zemiakmi, s kompótom alebo so zeleninovými šalátmi, príp. s ružičkovým kelom.
(8 - 12 porcií / 1 porcia 1943 kJ - 464 kcal., B - 45,7 g., T - 26,8 g., S - 10,1 g)      
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára