15. marca 2012

Plnené prsia morky

2 rezne z vykostených pŕs mladej morky (spolu asi 250 g)., tymian., rozmarín, mletá sladká červená paprika., soľ.,
Z vykostených pŕs mladej morky odrežeme 2 rezne, ostrým nožom urobíme kapsu, do ktorej vložíme plnku. Zvonku aj znútra posolíme a okoreníme tymianom, rozmarínom a mletou sladkou červenou paprikou.
Plnka I: 20 g údenej slaniny., 20 g šunky a 20 g udusených šampiňónov posekáme nadrobno, pridáme 1 lyžičku smotany., zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a vložíme o kapsy v rezni. 
Plnka II: 20 g ošúpaných jabĺk., 10 g očisteného zeleru a 20 g očistenej mrkvy nakrájame na tenké prúžky a vo vode udusíme do mäkka. Posolíme a naplníme kapsu.
Plnka III: Zo 60 g ementálu narežeme tenké plátky a vyplníme kapsu v mäse, zasypeme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno, a kapsu uzavrieme dreveným špáradlom. Potom rezne: grilujeme: na kovovej mriežke, pričom mäso potierame tukom, pečieme: v rúre 15 minút (mäso je dobré prikryť plátkom údenej slaniny a potierať tukom), dusíme: Mäso opekáme v horúcom tuku z oboch strán po 3 minúty, pridáme 2 ošúpané rajčiaky, zbavené zrniek, 1 malú sterilizovanú uhorku, 1 pokrájanú zeleninovú papriku zbavenú jadrovníka a 20 g šampiňónov z konzervy. Podlejeme vývarom alebo vodou a dusíme prikryté 15 minút. Podávame teplé s varenými zemiakmi alebo s dusenou ryžou a so zeleninovými alebo ovocnými šalátmi. Ozdobíme citrónom, rajčiakom a zeleninou. Môžeme podávať aj studené, zaliate jogurtom a okorenené zelenou petržlenovou vňaťou, pažítkou, estragonom, mletou červenou sladkou paprikou a mletým čiernym korením so štipkou soli. Môžeme pripraviť aj tak, že mäso naklepeme, posolíme a na celú  zväčšenú plochu nanesieme plnku. Stočíme, zviažeme čistou bielou niťou alebo spojíme špáradlom (podobne ako španielské vtáčiky). Pečieme v rúre alebo grilujeme.
(2 porcie / 1 porcia I: 1114 kJ - 266 kcal., B - 24,6 g., T - 18,5 g., S - 0,3 g., II: 703 kJ - 68 kcal., B - 22,0 g., T - 7,6 g., S - 3,0 g., III: 1080 kJ - 258 kcal., B - 29,1 g., T - 15,5 g., S - 0,6 g)   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára