200 g hladkej múky., 1 zarovnaná PL kakaa., zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva., 80 g cukru., 1 balíček vanilínového cukru., štipka soli., 1 vajce., 100 g zmäknutého masla alebo margarínu.,
Na náplň: 150 g masla., 750 g nízkotučného tvarohu., 200 g cukru., balíček zlatého klasu., 3 vajcia., nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna., 1 zarovnaná PL kakaa.,
Na ozdobenie: balíček svetlej polevy., 1/2 balíčka tmavej polevy.,
Na prípravu cesta na doske zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce a maslo alebo margarína ručne spracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme valec s dĺžkou asi 45 cm. Valec vložíme do vymastenej a vysypanej formy na veniec, cesto na okrajoch pritlačíme ku stenám formy po oboch stranách do výšky asi 5 cm. Na náplň rozpustíme maslo a necháme trochu vychladnúť. V mise ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni tvaroh, cukor, zlatý klas (40 g), vajcia a citrónovú kôru dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustené maslo. Asi 2/3 náplne nalejeme na cesto a zvyšok zafarbíme preosiatym kakaom. Tmavú náplň nanesieme na svetlú a pomocou vidličky špirálovite pretiahneme obe vrstvy, aby vzniklo mramorovanie. formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Veniec po vychladnutí uvoľníme ostrým nožom od okraja formy a vyklopíme na tortový podnos. svetlú a tmavú polevu rozohrejeme podľa návodu na obale. Polovicou svetlej polevy postriekame povrch venca. Zvyšok polevy spolu s tmavou striedavo nalejeme do vyššej vrstvy na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Po stuhnutí vytvoríme pomocou noža alebo škrabky hoblinky, ktorými dozdobíme veniec.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára