24. marca 2010

Mandľové muffiny s ananásom

375 g hladkej múky., štipku soli., balíček pomocníka na kysnuté cesto., 50 g cukru., balíček vanilínového cukru., 50 g zmäknutého masla alebo margarínu., 1/2 KL mandľovej arómy., vajce., 150 g bieleho jogurtu., 
Na náplň: 200 g jabĺk., 100 g kandizovaného ananásu., 200 g nelúpaných mletých mandlí., 150 g cukru., nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna., 1 vajce., 100 ml mlieka.,
Na potretie: 3 PL svetlej marmelády., 1/2 balíčka svetlej polevy., niekoľko kúskov kandizovaného ananásu.,
Na prípravu náplne olúpeme jablká, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo. Ananás nakrájame na malé kúsky. V mise zmiešame jablká, ananás, mandle, cukor, citrónovú kôru, vajce a mlieko, dobre premiešame. Na prípravu cesta zmiešame múku, soľ, pomocníka na kysnuté cesto, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo alebo margarín, arómu, vajce, jogurt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto ešte rez krátko premiesime  vyvaľkáme do obdĺžnika 50 x 30 cm. Náplň rozotrieme na cesto, pritom necháme na dlhších stranách voľný okraj asi 1 cm. Cesto zavinieme na dlhšej strane a nekrájame na 12 valčekov so šírkou asi 4 cm. Valčeky vložíme reznou plochou smerom nahor do papierových košíčkov a následne do plechu na muffiny, použijeme tortovú formu podľa "Tipu". Pečieme v predhriatej rúre. Marmeládu zahrejeme v kastróliku a ešte teplé muffiny pomocou štetca alebo maslovačky potrieme. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a odstrihneme malý rožtek. Muffiny ozdobíme a poukladáme na ne malé kúsky ananásu.
Tip: Mandľové muffiny môžeme pripraviť aj v tortovej forme (priemer 26 cm). Jednotlivé valčeky naukladáme reznou plochou smerom nahor na dno tortovej formy. Doba pečenia je pri rovnakom nastavení rúry asi 45 minút. 
   
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára