9. marca 2010

Rakúska kysnutá knedľa

500 g hrubej múky., 250 ml mlieka., 20 g droždia., kocka cukru., lyžička soli., vajce., slivkový lekvár., maslo., práškový cukor.,
Šodó:  250 ml bieleho vína., 4 žĺtky., 70 g cukru., štipka vanilkovej drene zo struku.,
Z polovice vlažného mlieka, droždia, kocky cukru a lyžice múky necháme vzísť kvások. Pridáme múku so soľou a vajce rozšľahané v zvyšnom mlieku. Cesto necháme asi 40 minút kysnúť, potom ho rozdelíme na 4 bochníky, ktoré roztiahneme na placky a naplníme lekvárom. Uzavrieme a necháme znovu kysnúť. Varíme ich postupne. Vodu vo veľkom hrnci privedieme do varu a k okraju pripevníme gumičkou utierku. do nej dáme jednu knedľu, priklopíme a varíme asi 10 minút v pare. Podávame ju zaliatu maslom, so šodó a posypanú cukrom.
Príprava šodó: Prísady rozmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho šľahania zahrievame (nesmie sa variť!) až pene zhustne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára