balenie buchiet., balíček vanilínového cukru., 1 vajce., 260 ml vlažnej vody., 120 ml oleja (12 PL).,
Na makovú náplň: balíček (250 g) hotovej makovej náplne., 1 KL rumovej arómy., balíček vanilínového cukru.,
Na jablkovú náplň: 250 g olúpaných nastrúhaných jabĺk., 60 g cukru., balíček škoricového cukru., hrozienka podľa chuti., 1/2 balíčka zlatého klasu., 2 PL studenej vody., 2 zarovnané PL strúhanky.,
Na posypanie a potretie: 1 vajce., 1 PL práškového cukru.,
Na prípravu cesta pridáme do zmesi na buchty vanilínový cukor, vajce, vodu, olej a ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste 45 - 60 minút. Do hotovej makovej náplne vmiešame arómu s vanilínovým cukrom. Na prípravu jablkovej náplne zmiešame v hrnci jablká, cukor, škoricový cukor, hrozienka a necháme 3 minúty povariť. Zlatý klas (20 g) zmiešame s vodou a zmiešame do zmesi. Odstavíme zo sporáka a vmiešame strúhanku. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely a z každého dielu vyváľame obdĺžnik s hrúbkou asi 5 mm. Na dva obdĺžniky cesta nanesieme makovú náplň a na ďalšie dva nanesieme jablkovú náplň, zarolujeme a upletieme pletenku (vianočku) zo 4 prameňov. Pletenku položíme na vymastený plech na pečenie a necháme ešte asi polhodinu kysnúť na teplom mieste. Potrieme rozšľahaným vajcom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Ešte teplú pletenku (vianočku) zľahka poprášime práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára