27. februára 2013

Mäsová lahôdka na škorici

1 kg hovädzieho mäsa., 6 strúčikov cesnaku., 400 g paradajok., 3 krajce tmavého chleba., 3 dcl bieleho suchého vína., 2 čili papričky., 1 malé balenie čiernych olív., 1 PL hnedého cukru., nové korenie., bobkový list., rozmarín., mletú škoricu., soľ.,
Cibuľu nakrájame na drobné kocky. V dostatočnom veľkom hrnci najskôr roztopíme masť, potom pridáme cibuľu a opražíme dozlatista. Hovädzie mäso pokrájame na rovnomerné kocky a postupne dáme do hrnca. Všetko zalejeme vlažnou vodou tak, aby bola aspoň päť centimetrov nad mäsom. Pridáme nové korenie, bobkový list, rozmarín, čili papričky, mletú škoricu, soľ a všetko dôkladne premiešame. Hrniec prikryjeme a varíme, kým je mäso mäkké. Medzitým si nakrájame na drobné kolieska paradajky a olivy, cesnak môžeme pretlačiť alebo nadrobno nasekať. Tmavý chlieb nakrájame na rovnomerné kocky a ponecháme aj kôrku. Ak je mäso mäkké, pridáme do hrnca cukor, paradajky, olivy, cesnak, biele víno a chlieb. Ešte trochu povaríme, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Mäsovú lahôdku na škorici podávame s čerstvým pečivom alebo tmavým chlebom.

Bravčové rebierka na paprike

4 bravčové rebierka., soľ., 1 KL mletej červenej papriky. 30 g masti na opekanie., 20 g hladkej múky., 30 g masti., 40 g cibule., 200 g kyslej smotany., 
Rebierka na okrajoch narežeme, naklepeme, osolíme, obalíme mletou červenou paprikou a múkou a na rozpálenej masti z obidvoch strán prudko opečieme. Opražené rebierka dáme do väčšieho kastróla na masť, v ktorej sme opražili cibuľu pokrájanú nadrobno, zalejeme vriacou vodou a prikryté pomaly udusíme domäkka. Mäkké zalejeme smotanou rozšľahanou s trochou múky a všetko ešte chvíľu povaríme. Rebierka urovnáme na misu a polejeme precedenou šťavou. Podávame s cestovinami, ryžou alebo so zemiakmi.

Rožky bez kysnutia

1 kg polohrubej múky., 500 ml mlieka., 1 kocka droždia., 1 prášok do pečiva., 300 ml oleja., 3 žĺtky alebo 2 celé vajcia., 3 PL kryštálového cukru., štipka soli.,
Všetky ingrediencie zmiesime a cesto necháme oddýchnuť. Cesto rozvaľkáme, vykrojíme štvorce, naplníme makom, lekvárom, orechmi, vytvarujeme rožteky a upečieme.

Škoricové toasty

5 PL mlieka., 4 ks toastového chleba., 2 vajcia., 1 KL škorice., 1 KL medu., olej na vysmážanie., strúhanku na obaľovanie.,
V plytkom tanieri vyšľaháme vajíčka s medom, mliekom a škoricou. Do zmesi postupne vložíme plátky toastového chleba, ktoré tam necháme dobre nasiaknuť. Do ďalšieho taniera rovnomerne nasypeme strúhanku, v ktorej každý plátok obalíme a poukladáme na tácku. V panvici zohrejeme olej a postupne všetky plátky chleba opražíme dozlatista. Škoricové toasty podávame ešte teplé. Môžeme ich ozdobiť napríklad čerstvým ovocím. Z nápojov sa k toastom najviac hodí ovocný čaj.

Škoricové venčeky

250 g polohrubej múky., 250 g masla., 14 dkg práškového cukru.,  3 vajcia., 2 KL škorice., 1 citrón., nasekané mandle na ozdobenie.,
Vo väčšej nádobe zmiešame maslo, žĺtky cukor, múku, z citróna nastrúhanú kôru a škoricu. Miesime dovtedy, kým vznikne kompaktné cesto. Potom ho položíme na dosku a rovnomerne rozvaľkáme na hrúbku jedného cm. Z cesta povykrajujeme malé guľaté venčeky a poukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie. V menšej nádobe vyšľaháme z bielkov sneh, ktorým potrieme vrchnú časť venčekov. Ozdobíme nasekanými mandľami a dáme piecť do rúry zohriatej na cca 170 stupňov C.
  

13. februára 2013

Café kobler


drobný ľad., pl sirup cola., 2 cl brandy alebo koňaku., šálku studenej silnej kávy
Poháre do polovice naplníme drobným ľadom. Pridáme pl sirup cola, 2 cl brandy alebo koňakua šálku studenej kávy.

Rýchlopunč


2 vrecúška čierneho čaju., 4 pl medu., 4 pl cukru., 350 ml rumu., 2 – 4 klinčeky., citrónovú šťavu
Pri príprave potrebujeme trošku šikovnosti, zvládnete to však za 150 minút. Cukor skaramelizujte (vložte do hrnca a zahrejte), zalejte 2 šálkami čierneho čaju, pridajte klinčeky a ru. Povarte a odstavte. Pridajte med a citrónovú šťavu. Pri servírovaní ozdobte kúskami pomaranča.

Klasický punč


0,125 l šťavy z čiernych ríbezlí., pomarančovú kôru., citrón., kl klinčekov., 2 tyčinky škorice., 4 tobolky kardamónu., ¼ l červeného vína, 0,125 l koňaku., cukor., hrozienka a mandle
Ríbezľovú šťavu zrieďte ¼ l vody. Pridajte kôru z pomaranča, citrónové plátky a všetky koreniny. 5 minút varte na miernom plameni. Pridajte víno s koňakom a už nevarte. Podľa chuti oslaďte a preceďte. Hrozienka a mandle vhoďte na dno pohárov a zalejte punčom. Kým sa k ním prepracujete, príjemne nasiaknu vôňou vína a koňaku. Pri príprave punču môžete použiť aj iné ovocie – sušené jablká či slivky. Na dno pohárov môžete vložiť zavárané ovocie. Ak vám chutí med, znížte množstvo cukru a pridajte ho. Dodá punču zaujímavú chuť i vôňu.

Domáce varené víno


½ l bieleho vína alebo červeného vína., 120 g cukru., deciliter vody., 4 klinčeky., kôrku z ½ citrónu., kúsok škorice v celku.,
Víno vždy pred varením ochutnajte - ak sa vám zdá kyslé, pridajte cukor. Postup na prípravu nie je príliš zložitý: vodu, koreniny a citrónovú kôru prevarte asi 5 minút. Pridajte cukor a nechajte zovrieť. Prilejte víno a zohrejte až na bod varu. Nakoniec uvarené víno preceďte cez nekovové sitko do pohárov. Ozdobiť ho môžete kúskami citrusového plodu.


Jablčná limonáda


5 jabĺk., l vody., 2 -3 citróny., 4 -5 pl cukru alebo medu
Z jabĺk vyberieme jadrovníky a aj so šupkou pokrájame na kúsky, prelejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom ich rozmixujeme, doplníme citrónovou šťavou a cukrom alebo medom. Limonádu podávame vychladenú.

Oranžáda


4 pomaranče., 2 citróny., 70 – 100 g cukru., l vody., 10 – 15 kociek ľadu
Z pomarančov a citrónov vylisujeme šťavu. Spoločne s cukrom ju zalejeme studenou vodou a premiešame. Nápoj podávame s kockami ľadu a plátkami citróna alebo pomaranča, prípadne doplníme sódovkou. Môžeme ozdobiť lístkami mäty.

Sour Mattoni


5 cl multivitamínového džúsu, 3cl citrónovej šťavy., 2 cl cukrového sirupu., minerálna voda Mattoni
Do šejkra a do pohára dáme ľad, prebytočnú vodu zlejeme. Teraz môžeme začať s dávkovaním jednotlivých ingrediencií. Do šejkra dáme multivitamínový džús, citrónovú šťavu a cukrový sirup. Všetko poriadne premiešame a prelejeme do pohára, kde nápoj ešte dolejeme minerálnou vodou Mattoni.

Malinový kobler


drobný ľad., 5 cl sirupu malina., trochu citrónovej šťavy., čerstvé alebo kompótové maliny., práškový cukor
Poháre naplníme do 2/3 drobným ľadom. Trošku citrónovej šťavy a malinový sirup nalejeme na ľad pridáme čerstvé alebo kompótové maliny. Posypeme práškovým cukrom a podávame so slamkou a vidličkou.



Bylinkový čaj na zníženie horúčky


250 ml vriacej vody., 2 kl nasekaného čerstvého ďumbierového koreňa., kl sušenej mäty., kl sušeného bazového kvetu
Zalejte bylinky vodou, prikryte a nechajte 10 minút lúhovať. Sceďte, a ak chcete oslaďte medom. Pite až l denne.

11. februára 2013

Kokosovo-tvarohové šišky

250 g múky., 125 g cukru., 250 g tvarohu., 3 vajíčka., 1 prášok do pečiva., 1 vanilkový cukor., 80 g kokosu., olej., 
Všetky ingrediencie dobre premiešame a spracujeme na cesto Potom cesto naberáme lyžičkou a dávkujeme do rozpáleného oleja. Hotové posypeme práškovým cukrom.

Lasagne so špenátom a mäsom

1 kg mletého bravčového mäsa., plátky lasagní., 1 cibuľa., 1 maslo., sladká smotana., tvaroh (alebo ricotta)., strúhaný eidam, vajíčko, mletá rasca., cesnak., oregano., čierne korenie., soľ., paradajky., 300 g mrazených špenátových listov., olivový olej., 
Vhodnú obdĺžnikovú formu na pečenie štedro vymažte maslom. Na dno vložte plátky lasagní. Najprv si pripravte špenátovú náplň. Špenátové listy krátko poduste na olivovom oleji. Pridajte prelisovaný cesnak a dochuťte čiernym korením, oreganom a soľou. Potom si namiešajte tvarohovú náplň. Starostlivo rozšľahajte tvaroh, strúhaný eidam, vajíčko, smotanu a soľ. Tvaroh môžete nahradiť aj ricottou. Tretia zložka náplne je mäsová. Na panvici si opražte cibuľku do zlatista, pridajte mleté mäso, 1 KL mletej rasce, trochu oregana, posoľte, zmes dobre premiešajte a nechajte prehriať. Potom primiešajte nakrájané paradajky a krátko poduste za stáleho miešania. Rúru si predhrejte 180 stupňov C. Základnú vrstvu lasagní už máte položenú. Na ňu rozotrite časť špenátovej náplne, potom časť tvarohovej náplne a nakoniec časť mäsovej náplne. To prikryte Ďalšou vrstvou lasagní. Trochu špenátovej náplne si nechajte bokom a potrite ňou hornú vrstvu lasagní. Na záver posypeme strúhaným eidamom a nechajte si na 45 minút zapiecť. Vhodnou prílohou je šalát z čerstvých paradajok.