8. septembra 2010

Ozdoby z čokolády

Ozdoby - Môžete robiť priamo z tabuľky horkej čokolády alebo z roztopenej horkej čokolády. Snažte sa pracovať v chlade. Ruky majte studené a priveľmi sa čokolády nedotýkajte. Pred použitím počkajte niekoľko hodín, aby ozdoby správne stuhli. Dajú sa uchovať 1 - 2 týždne v chladničke alebo mrazničke.
Zvitky - Naleje roztopenú čokoládu na rovnú dosku a kovovou stierkou ju rovnomerne rozotrite. Nechajte zaschnúť. Dlhý nôž pridržte nasmerovaný šikmo na čokoládu a tlačte ho po povrchu. vzniknú dlhé rúrky.
Špirálky - Z tabuľky čokolády urobte pri izbovej teplote stružliny (hoblinky). Držte tabuľku šikmo a nožíkom na zeleninu strúhajte hranu tabuľky. Do taniera budú padať špirálky čokolády.
Nastrekovanie čokoládových ozdôb - Nakreslite alebo inak vyznačte určený tvar na biely papier. Položte naň voskový papier a oba papiere prilepte páskou na pracovnú dosku. Nastriekané ozdoby nechajte schnúť pri izbovej teplote. Stuhnutých ozdôb sa už rukami nedotýkajte. Z pergamenu urobte kornútik. Naplňte ho čokoládou. Kornút navrchu prehnite a utesnite, špicu zostrihnite. Nechajte čokoládu rovnomerne stekať otvorom, sledujte naznačenú predlohu, avšak kornút nestláčajte.
Dajte dobrý pozor - Stuhnuté ozdoby podoberte širokým nožom, aby ste sa ich nedotýkali.  
Motýliky - Najprv sa trocha pocvičte v kreslení. Pri kreslení motýľa pritláčajte tvrdú, ostrú ceruzku na voskový papier, aby sa tvar vytlačil aj na spodnú polovicu papiera. Vystrihnite z voskového papiera obdĺžniky 10 x 6 cm a poskladajte napoly. Držte papier prehnutý a naznačte tvar motýľa, telo bude predstavovať prehyb. Papier rozložte a položte na rovnú dosku nákresom dolu. Nakreslené predlohy prilepte páskou na pracovnú dosku. Naplňte vrecko roztopenou čokoládou a naneste ju - aj strednú časť. Pásku odlepte a papier odsuňte. Motýle poklaďte na kartón od vajec, aby sa papier v strede mierne prehol. Vložte na 1 hodinu do chladničky stuhnúť. Studenými rukami papier opatrne odlúpnite.
Lístočky - Použite ohybné listy s výraznými žilkami (listy ruží). Nechajte kúsok stopky voľnej. Malým čistým štetcom naneste na spodnú stranu jednotlivých listov rovnomernú vrstvičku roztopenej čokolády. Nechajte vychladnúť, potom dajte do chladu stuhnúť. Listy odlúptnite opatrne, aby ste sa čokolády nedotýkali.
Nejedovaté listy - Používajte listy ruží, fialiek alebo mäty. Nikdy nie jedovaté (azalka)!

         
   

1 komentár:

  1. WOOOOW, tak toto je super, nedavno som prechadzala cely web aby som nasla na tieto krasne vytvory recept. Aj tak sa mi to velmi nedarilo-tu je vysledok - http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/06/cokoladova-torta-trojfarebna.html.

    OdpovedaťOdstrániť