20. septembra 2010

Jahody vo vlastnej šťave

Zrelé, nepoškodené a suché jahody odstopkujeme a na site dobre poumývame. Keď odkvapkajú, môžeme začať s nakladaním. Na dno zavarovacieho pohára uložíme prvú vrstvu jahôd, iba jednu vedľa druhej, aby zakryli dno. Jahody zasypeme navŕšenou PL kryštálového cukru. Uložíme naň ďalšiu vrstvu jahôd, znovu cukor a tak pokračujeme až do naplnenia každého pohára. Posledná vrstva musí byť cukor! Naplnené ale otvorené poháre jahôd s cukrom odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň jahody, vďaka roztápajúcemu sa cukru v pohároch značne klesli, preto ich rovnakým spôsobom doplníme. Dobre upevníme viečka a poháre uložíme na plech do studenej rúry. Na plech s vyšším okrajom sa naraz zmestí 12 zavarovacích pohárov. Keď sú poháre uložené, nalejeme do plechu studenú vodu do výšky 1 cm. Potom rúru zapneme na minimum a po 30 minútach ju vypneme. Po čiastočnom vychladnutí kompótov poháre vyberieme a postavíme na chvíľu dnom hore, aby sa jahody vo vlastnej šťave rozptýlili. Tento kompót zachováva dobrú konzistenciu jahôd, ich farbu, chuť a vôňu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára