14. septembra 2010

Chlebová torta

3 - 4 krajce tmavého celozrnného chleba., 60 g nasekanej horkej čokolády., 60 g polohrubej múky., 1/2  lyžičky kypriaceho prášku., 2 lyžice kakaového prášku., 4 vajcia - bielky a žĺtky oddelene., 100 g práškového cukru., 90 g mletých mandlí., 1 lyžica čerešňovice., 1 lyžica vody., 75 g roztopeného vychladnutého masla., 125 ml sirupu zmiešaného s 2 lyžicami čerešňovice., 500 ml chantillskej šľahačky 250 g zaváraných tmavých višní, odcedených a rozkrájaných na polovice., 60 g nastrúhanej čokolády., 10 višní v čokoláde.,
Predhrejte rúru na 180 stupňov C. vysteľte a vymastite formu s priemerom 20 cm. Rozmixujte chlieb s čokoládou. Do misy preosejte múku., kypriaci prášok a kakao. Primiešajte rozmixovaný chlieb s čokoládou. Žĺtky vyšľahajte s polovičnou dávkou cukru., Primiešajte mandle, likér a vodu. Bielky vyšľahajte, pridajte zvyšný cukor a došľahajte. Tretinu snehu zľahka primiešajte k vaječným žĺtkom. K tomu natrikrát zľahka primiešajte múčnu zmes. Primiešajte zvyšok snehu a roztopené maslo. Vylejte cesto do formy a pečte v predhriatej rúre asi 35 - 40 minút. Upečené cesto uvoľnite od okrajov formy okrúhlym nožom, potom ho vyklopte na voskový papier položený na drôtenom rošte. Pergamen odlúpnite a nechajte korpus vychladnúť.Korpus rozkrojte vodorovne na 3 vrstvy. Jednotlivé vrstvy natrite sirupom s pridanou čerešňovicou. Na spodnú vrstvu rozotrite osminu chantillskej šľahačky a naklaďte na ňu polovice višní. Natrite druhou osminou krému. Tak plňte i ďalšie vrstvy. Boky torty úhľadne upravte a zarovnajte krém, ktorý vytiekol pri stlačení, Polovicou zvyšného krému natrite boky a vrch torty. Podnos pod tortou podložte tanierom. Na boky torty popritláčajte strúhanú čokoládu (pomôžte si kúskom voskového papiera). Tortu položte na servírovací tanier. Hranou plochého noža vytvorte na povrchu mriežku. Použite stredne hrubú hviezdicovú hubicu a nastriekajte n okrajte torty krémové ružičky. Na každú ružicu položte višňu v čokoláde. Pred podávaním nechajte vychladiť.
V predstihu - Korpus sa dá upiecť aj 3 dni vopred. Nechajte ho nerozkrojený a neozdobený a uchovajte na chladnom mieste vo vzduchotesnej nádobe. Višne v čokoláde si pripravte deň vopred.     
       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára