6. septembra 2010

Čokoládová masa a glazúra

Čokoládová masa - Čokoládová masa je sýta, krémovitá čokoládová zmes, ktorá sa mrazí alebo používa do dezertov ako plnka. Na vôňu sa niekedy pridáva káva alebo likér. Keď sa masa našľahá, má ľahšiu textúru.
Rozlámete horkú čokoládu (250 g) na drobné kúsky, tie potom čo najjemnejšie rozsekajte ťažkým kuchynským nožom. Čokoládu dajte do veľkej misy. Ohrejte 250 ml šľahačky takmer do varu a nalejte ju na čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda neroztopí, potom ju za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Pridajte za lyžicu likéru (ak chcete) a dôkladne rozmiešajte. Kvôli ľahšej textúre vyšľahajte na penu, dajte však pozor, aby ste to neprehnali - masa by bola tuhá.
Čokoládová glazúra - Táto tuková poleva je ideálna na potiahnutie vlhkého kakaového koláča. Do hrubostenného hrnca dajte pomaly ohrievať 175 g horkej čokolády, nalámanej na kúsky, a 30 g masla. Miešajte, kým sa suroviny neroztopia. Hrniec musí mať hrubé steny, aby sa čokoláda nepripálila Roztopenú odtiahnite z ohňa a zašľahajte 3 lyžice mlieka a 2 lyžice žltého sirupu (zahorúca). Široký nôž ponorte do horúcej vody. Ešte teplú polevu rovnomerne rozotrite na koláč.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára