16. septembra 2010

Maslové cesto

Sýte a vláčne - Trené maslové cesto je ďalšie základné cesto s nespočetnými možnosťami využitia. Má vlhkú, trocha tuhšiu textúru. Treba ho pripraviť vo veľkej mise a podľa možnosti pomocou elektrického miešača, aby sa doň zapracovalo čo najviac vzduchu. Najznámejším zákuskom z maslového ceste je kyprený piškótový koláč, ktorý sa zvyčajne rozkrojí, naplní džemom a krémom a nakoniec sa posype práškovým cukrom.
Základný postup - Aby sa dosiahla správna textúra, treba dobre rozotrieť a pritom prevzdušniť maslo, cukor a vajcia. Cesto sa označuje aj ako "trené". Pri práci s varechou musíte mať veľa trpezlivosti a sily v ruke. Šľahajte maslo minútu - dve, aby vznikol mäkký krém. Pridajte cukor a naďalej mocne šľahajte 3 - 5 minút, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná. Po jednom pridávajte vajcia a každé dobre zašľahajte. Cesto musí vždy najprv zrednúť a potom zhustnúť. Až potom možno pridať ďalšie vajce. Keď sa po pridaní vajec cesto zrazilo, bolo v ňom málo vzduchu. Preosejte doň pi zašľahávaní posledných 2 vajec za lyžicu múky. 
Pridanie preosiatej múky - Keď pridávate múku, snažte sa urobiť to veľmi zľahka. Lepšie sa tak zadrží vzduch, ktorý dodá koláču ľahkú textúru. Múku preosejte dvakrát, potom ju lyžicou zľahka, prevrstvite s cestom. Keby ste ju jednoducho rozmiešali alebo rozšľahali, zašľahaný vzduch by zo zmesi unikol. Lyžicou naložte múku na sito. Držte sito nad misou a osievajte múku priamo do cesta. Pomocou lyžice zľahka prevrstvujte dvakrát preosiatu múku s vymiešaným cestom. 
Šľahanie bielkov - Pri šľahaní bielkov, ktoré sa majú prevrstviť s cestom, dajte pozor aby ste nešľahali prisilno - bielky by sa rozmiešali rovnomerne a koláč by bol fľakatý. Sneh pripravujte v čistej mise ručne alebo elektricky. Sprvu, kým vznikne pena, šľahajte pomaly. potom rýchlejšie, ale pritom opatrne.
Malo by sa podariť - Kým začnete, pripravte si všetky suroviny, aby sa vytemperovali na izbovú teplotu. Nezabudnite vyhriať rúru na teplotu, ktorá je uvedená v predpise. V prvej polovici pečenia rúru neotvárajte.
Rýchla metóda - Pri tomto zjednodušenom postupne sa odrazu vymiešajú vajcia, cukor, maslo i múka. Všetky zložky musia byť vytemperované na izbovú teplotu. Masu dobre rozšľahajte vo veľkej mise. Cesto musí byť ľahké, husté, a krémovité.
Kyprený piškótový koláč - Predhrejte rúru na 180 stupňov C. Vymastite, pomúčte a vysteľte dve štvorcové formy s hranou 20 cm. Rozotrite 250 g masla a 250 g práškového cukru, aby vznikla svetlá, nadýchaná masa. Postupne po jednom zašľahajte 4 vajcia. Preosejte do cesta 250 g múky a 1/2 balíčka prášku do pečiva a premiešajte so všetkou múkou. Pečte vo 2 formách 25 minút.
         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára