19. septembra 2010

Základné vybavenie pri príprave múčnikov

Formy a náčinie - Pri pečení treba mať presnú kuchynskú váhu. Odmerkami presne odmeriate dávku. Zúbkovaným nožom sa dajú koláče nakrájať rovnomerne. Gumenou stierkou sa dá cesto z misy dobre vyškrabať. Metličkou sa vajcia a krém našľahajú na väčší objem, pritom sa dá šľahanie lepšie kontrolovať ako pri použití elektrického šľahača. Plastové vrecká na zdobenie existujú v rôznych veľkostiach. Dajú sa umyť a opäť použiť. Hubice na vytláčanie čokoládových a krémových ozdôb zaručujú dobrý výsledok. Veľké hubice treba na vytláčanie maslového cesta, piškótového cesta a šľahačky.
Bábovková forma je po obvode pekne tvarovaná. Hliníkové tortovnice bývajú aj s vyvýšeným otvorom v strede (aby múčnik naskočil do výšky). Musia byť úplne čisté a nesmú sa mastiť. Rozoberateľná forma so západkou má samostatné dno, aby sa dal múčnik lepšie vyberať. Teflovové formy bývajú aj s vyberateľným dnom. Plytké formy a plechy sú ideálne na rolády a piškótové cestá. 
Vystlanie okrúhlej formy - V správne pripravenej forme sa múčnik neprilepí a ľahšie sa z nej vyberie. Formu treba najprv vymastiť, potom vystlať mastným papierom. Ťažké ovocné múčniky si vyžadujú o čosi viac. Vnútrajšok formy rovnomerne pomastite roztopeným maslom. Odstrihnite pás papiera, ktorý bude o trocha širší, ako je výška formy. Papier musí mierne presahovať (asi o 5 cm). Na dlhšej strane papiera preložte 2,5 cm a dobre postláčajte. Potom prehnutú časť šikmo pozastrihujte v 2,5 cm odstupoch, dajte však pritom pozor, aby ste nezastrihli ďalej. Položte formu na papier a obkreslite jej obvod. Vystrihnite o máličko menší kruh. Dlhý pás papiera vložte do formy nastrihnutou stranou dolu tak, aby papier presne dosadol. Boky a spodok popritláčajte. Papierový kruh položte na dno formy a popohládzajte ho, aby kruh hladko prekryl ponastrihovaný okraj na bokoch. Papier musí presne dosadnúť - keď treba, použite na pomastenie trocha viac masla. Ak pracujete s pergamenom, natrite ho aj roztopeným maslom. 
Veľkosť formy - Používajte vždy rozmer uvedený v danom predpise. Skontrolujte si aj hĺbku formy. V prihlbokej forme cesto dobre nenaskočí, v priveľmi plytkej zase pretečie.
Nezvyčajne tvarované formy - Nedajú sa vystlať papierom. Pomastite ich dvakrát maslom, vysypte múkou a prebytok múky vytraste.
Vystlanie hranatej formy - štvorcové a obdĺžnikové formy treba vystlať, aby sa z nich dal koláč ľahko vyklopiť.
Chlebíková forma - Pri kupovaní formy nešetrite. V tenkom plechu sa cesto ľahko pripáli a horšie naskočí. Položte plech na obdĺžnikový hárok papiera a spodok obkreslite ceruzkou. Hárok poskladajte podľa nakreslených čiar. V rohoch urobte patričné zástrihy a odstráňte prebytočný papier. Formu vymastite. Okraje obdĺžnika preložte, papier vložte do formy a zastrihnuté časti pozasúvajte. Papier naspodu a po bokoch popritláčajte.
Dvojité vystlanie formy - Tučnejšie cestá, ktoré si vyžadujú dlhé, pomalé pečenie, by sa mali dávať do foriem, ktoré sú naspodu vystlané dvojmo, aby sa nepripálili. Ťažké ovocné cesto treba dlho piecť, a tak je radno obaliť formu aj hrubým papierom zvonka Prehnite štvorec papiera na štyri diely. Potom ho zložte do trojuholníka. Špic položte do stredu formy a pri okraji odstrihnite. Vystrihnite aj druhý kruh, potom pás, trocha dlhší ako obvod formy a širší ako jej hĺbka. Formu vymastite a na dno položte kruh. Papier pomastite. Pás papiera upravte, pritlačte po obvode, aby presahoval na dno. Druhý kruh položte tak, aby prekryl okraje. Pomastite. 
Ochrana navyše - Formu vysteľte tak, ako je uvedené. Hárok hrubého papiera prehnite a urobte pás, ktorý má rovnakú šírku, ako je výška formy, a trocha väčšiu dĺžku ako jej obvod. Obaľte formu zvonka a papier priviažte. Formou položte na vystlaný plech.
       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára