28. marca 2014

Krémová karfiolová polievka

1 stredný karfiol., 2 väčšie zemiaky., cibuľa., 2 - 3 PL hladkej múky., 2 PL masti.,  1 vajce., 250 ml smotany., mleté čierne korenie., soľ., petržlenová vňať., 
Očistíme si zemiaky, a nakrájame na kocky. Dáme variť do studenej osolenej vody. Rozoberieme karfiol na ružičky a pridáme ku zemiakom keď začnú vrieť, dokoreníme. Keď už karfiol a aj zemiaky zmäkli vyberieme pár kúskov menšieho karfiolu a ten si odložíme bokom. Uvarený karfiol a zemiaky rozmixujeme ponorným mixérom. Keď to už máme pripravíme si zápražku s masti, cibule a múky. Zahustíme polievku a znovu rozmixujeme. V smotane rozmixujeme vajíčko a vlejeme do polievky ktorú necháme znovu prevrieť. Ak je polievka riedka tak do smotany s vajíčkom pridáme ešte hladkú múku. Polievku dochutíme petržlenovou vňaťou.

16. marca 2014

Domáce ragú

200 g mrkvy., 200 g cibule., 20 g cesnaku., 160 g stonkového zeleru., 500 g mletého mäsa., 200 g slaniny., 800 g drvených rajčín., mix čerstvých byliniek - tymián, bazalka, rozmarín, 80 g masla., 250 ml mäsového vývaru., soľ., čerstvé mleté korene., olej., petržlenová vňať., 
Jemne nakrájanú cibuľu., cesnak., mrkvu a zeler opečieme na oleji dozlatista, pridáme mleté mäso a na jemné kocky nakrájanú slaninu. Orestujeme, pridáme drvené rajčiny a ešte krátko restujeme. Pridáme vývar, trochu byliniek a dusíme pod pokrievkou. Pridáme soľ a korenie., ďalej dusíme asi hodinu a pol, až kým je mäso mäkké. Bylinky na záver vyberieme, pridáme maslo, podľa potreby soľ, čerstvé mleté korenie a jemne nasekanú petržlenovú vňať.
  

3. marca 2014

Nátierka z brokolice

2 biele jogurty (á 150 g - môžeme nahradiť kyslou smotanou)., 4 strúčiky cesnaku., 500 g brokolice., soľ., korenie., môžeme pridať aj 1 cibuľu.,
Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode cca 3 minúty od začatia vrenia. Scedíme a necháme vychladnúť. Medzi tým si pripravíme ostatné suroviny. Do misky si pretlačíme strúčiky cesnaku, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme soľ a zalejeme bielym jogurtom. Vychladenú brokolicu najemno nakrájame do misky a ponorným mixérom vymiešame na hladkú kašu. Natierame na čerstvý chlieb alebo chrumkavé tousty.