25. februára 2016

Zemplínske tajomstvo

knedlík
1 kg bravčové pliecko., 2 cibule., soľ., čierne mleté korenie., 1 Karička v črievku., 1/2 l smotany na varenie., 2 - 3 PL hladkej múky (celozrnná špecial-stredná)., voda., 2 - 3 PL olej., 1 bobkový list., 
Bravčové pliecko nakrájame na medailóniky, ktoré okoreníme a osolíme. Cibuľu si očistíme a nakrájame na kocky. Olej si zahrejeme a sprudka opečieme medailóniky, vyberieme a restujeme cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá tak pridáme mäso a zalejeme vodou, tak aby bolo mäso prikryté a pridáme bobkový list. Necháme mäso dusiť dokiaľ nebude mäkké, poprípade dosolíme a okoreníme. Keď je mäso mäkké tak pridáme Karičku v črievku a necháme chuťte spojiť. Po zovretí vlejeme 1/4 l smotany na varenie k mäsu a v druhej časti rozmiešame múku a vlejeme k mäsu. Keď to zhustne na požadovanú hustotu, odstavíme a necháme chvíľu postáť. Podávame s knedľou.


16. februára 2016

Lokšová torta

10 ks zemiakové lokše., 150 g mak (zomletý)., 125 g maslo (rozpustené)., 100 g práškový cukor
V panvici necháme zovrieť vodu, v ktorej namáčame lokše. Na plytký tanier dáme trochu rozpusteného masla a pomletého maku s cukrom, položíme prvú lokšu, na ňu nasypeme mak s cukrom a pokvapkáme maslom. Takto postupujem až po poslednú lokšu, ktorú tiež posypeme mletým makom a pokvapkáme maslom.

Makový nákyp s ovocnou omáčkou

3 vajcia., 70 g masla., 50 g práškového cukru., 50 g bieleho pečiva nakrájaného na kocky., 250 ml mlieka., balíček vanilínového cukru., štipku soli., 0,2 dl rumu., 90 g mletého maku., maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy
OMÁČKA: 250 g drobného mrazeného ovocia (ríbezle, čučoriedky, jahody), 100 g práškového cukru., šťavu z citróna
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Ovocie necháme rozmraziť. Nakrájané pečivo dáme do misy, zalejeme mliekom, do ktorého sme pridali rum, necháme odstáť. Maslo dopenista vymiešame s vanilínovým cukrom, štipkou soli, postupne pridávame žĺtky a vyšľaháme. Vyšľaháme s práškovým cukrom na sneh, spolu s pečivom a makom vmiešame do masla. Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, naplníme cestom, vložíme do rúry a upečieme.
Pripravíme omáčku: ovocie dáme do hrnca, posypeme cukrom, necháme prevrieť, vmiešame citrónovú šťavu. Makový nákyp necháme vychladnúť, vyklopíme na nakrájame. Podávame poliate ovocnou omáčkou.


Minipalacinky

125 g plnotučného mlieka., vajce., 2 PL rozpusteného masla., 5 PL javorového sirupu (možno nahradiť medom)., 140 g hrubej múky., KL prášku do pečiva., ½ KL mletej škorice alebo škoricového cukru., maslo na vyprážanie., 300 g miešaného bobuľového ovocia (maliny., ríbezle., čučoriedky)
Mlieko, vajce, maslo a lyžicu sirupu (medu) dobre vymiešame elektrickým šľahačom. Pridáme múku s práškom do pečiva a škoricou a opäť premiešajte chvíľu necháme postáť, potom lyžicou naberáme hladkú masu a tvoríme malé palacinky, ktoré pečieme do zlatista na rozpálenom masle z oboch strán. Ovocie umyjeme, dáme odkvapkať a odstopkujeme. Polejeme javorovým sirupom (rozpusteným medom), dáme na malé palacinky a podávame.

Jablkovo hroznový dezert

malý citrón., ¼ l jablkovej šťavy., ¼ l suchého vína., 30 g cukru., 15 g stužovača., stredné jablko., 75 g tmavého hrozna
Citrón dôkladne umyjeme, kôru nastrúhame a vytlačíme šťavu. Citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru, jablkovú šťavu, cukor a víno krátko povaríme. Stužovač zmiešame s trochou vody a pridáme do uvarenej šťavy. Miešame, kým nie je kompaktná. Jablko ošúpeme a okrúhlym nožom vykrajujeme guľky, ktoré ihneď pridáme do dezertu. Krátko povaríme a necháme vychladnúť. Hrozno umyjeme, odkôstkujeme. Dezert pred servírovaním ozdobíme hroznom.


Palacinky so slivkami

130 g múky., 2 vajcia., trochu mlieka., soľ
NÁPLŇ: 2 bielka., balíček vanilínového cukru., kg sliviek., trochu mäty a oleja
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a v nádobe uvaríme spolu s vínom a mätou. Precedíme a odložíme bokom. Z mlieka, múky a vajec urobíme cesto a v panvici pripravíme palacinky.
Náplň. Každú palacinku naplníme slivkami, zrolujeme a vložíme do panvice. Vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme slivkovú hmotu a zalejeme zrolované palacinky. Pečieme v rúre asi 15 minút.


14. februára 2016

Pirohy zo zemiakového cesta

150 g hladkej múky., 150 g polohrubej múky., 300 g varených pretlačených zemiakov., soľ., vajce., slivkový lekvár., 80 g masla., 100 g jemnej strúhanky., 40 g masla na opraženie strúhanky., 100 g práškového cukru
Hladkú múku rozmiešame s polohrubou, pridáme varené pretlačené zemiaky, soľ vajce a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na múkou posypanej doske. Na polovicu rozvaľkaného cesta kladieme kôpky lekváru asi vo vzdialenosti 2 cm a druhou polovicou cesta zakryjeme. Cesto okolo lekváru popritláčame a rozkrájame radielkom. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdú na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, dáme so misy a hneď polejeme rozpusteným maslom. Strúhanku opražíme na masle a posypeme ňou pirohy. Zamiešame, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.

Plnené šišky

Olej na vyprážanie., 200 g malinového lekváru., ¼ KL škorice
KYSNUTÉ CESTO: 400 g polohrubej múky., balíček droždia., 1/8 l vlažného mlieka., balíček vanilkového cukru., štipka soli., žĺtok., 125 g Ságy vita alebo rastlinného tuku
DRUHÉ CESTO: 1/8 l vody., 50 g Ságy vita., PL cukru., štipka soli., 60 g múky., vajce
Všetky prísady na kysnuté cesto dobre spracujeme a prikryté cesto necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Medzitým vodu, Ságu vita, cukor a soľ privedieme do varu, naraz pridáme múku a miešame dovtedy, kým nevznikne hladká masa a na spodku hrnca sa vytvorí mliečna vrstva. Takto pripravené cesto dáme do misky a primiešame vajce. Necháme vychladnúť. Potom obe cestá zmiešame a rozvaľkáme na pomúčenej na hrúbku asi 2 cm. Vykrojíme kolieska s s priemerom asi 6 cm a prikryté necháme asi 10 minút kysnúť. Zvyšky cesta zamiešame a spracujeme. Šišky vyprážame na horúcom oleji, pritom ich raz otočíme. Vyberieme, olej necháme odkvapkať. Lekvár zmiešame so škoricou, naplníme ním vrecúško na ozdobovanie a šišky naplníme. Môžeme posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť cukrovou polevou. Hotové šišky môžeme po vychladnutí zabaliť do mikroténového vrecka a uchovať asi mesiac v mrazničke. Pred konzumáciou ich necháme asi 2 hodiny rozmraziť pri izbovej teplote a posypeme cukrom. Alebo ozdobíme polevou.
RADA: Fritovací olej sa môže použiť až šesťkrát. Nezabudnite však olej po každom použití prefiltrovať, aby sa odstránili všetky látky, vzniknuté pri pečení. Olej filtrujeme takto: Sitko vystelieme kuchynským papierom. Ochladený, tekutý olej pomaly precedíme. Olej môžeme rovnako postupne nalievať do filtrovacieho vrecka. Studený olej skladujeme prikrytý v chladničke.

13. februára 2016

Slivkové knedliky

400 g sliviek., 140 g hrubej múky., 250 g tvarohu., 100 g masla., štipku soli., trochu kryštálového cukru., žĺtok., kockový cukor., mletý mak a práškový cukor na posypanie
V miske premiešame tvaroh, múku, žĺtok, 40 g mäkkého masla a trochu cukru, z cesta urobíme bochník, zabalíme do alobalu a najmenej na 30 minút odložíme do chladničky. Slivky umyjeme, osušíme, odkôstkujeme, do každej vložíme kocku cukru. Môžeme použiť aj zavárané ovocie, vtedy nie je cukor potrebný. Z cesta urobíme na pomúčenej doske rolku, nakrájame na hrubšie plátky, do každého kúska zabalíme slivku a urobíme knedliky. Vložíme do vriacej, trochu osolenej vody a na minime necháme pobublávať asi 10 minút. Uvarené knedlíčky vyberieme dierkovanou varechou a necháme odkvapkať. Podávame posypané mletým makom, cukrom, zvyšné maslo rozpustíme a knedličky ním krátko pred servírovaním polejeme.

Trhanec s čučoriedkami

5 dl mlieka., 2 vajcia., 50 g práškového cukru., soľ., 130 g hrubej múky., tuk na pečenie., čučoriedkový kompót
Z mlieka, vajec, cukru, múky a štipky soli vypracujeme riedke cesto. Na plechu rozpálime tuk, rozotrieme naň pripravené cesto a vložíme do rúry piecť. Nedopečený z rúry vyberieme, potrháme vidličkou, vložíme späť a dopečieme. Upečený trhanec posypeme práškovým cukrom a navŕšime naň čučoriedky.

Trhanec s kompótom

5 dl mlieka., 2 vajcia., 50 g práškového cukru., soľ., 130 g hrubej múky., tuk na pečenie., čučoriedkový alebo iný kompót
Z mlieka, vajec, cukru, múky a trošku soli vypracujeme riedke cesto. Na plechu rozpálime tuk, rozotrieme naň pripravené cesto a vložíme do rúry piecť. Nedopečený z rúry vyberieme, potrháme vidličkou, vložíme späť a dopečieme. Upečený trhanec posypeme práškovým cukrom a s čučoriedkovým alebo iným kompótom.

Tvarohové knedličky

500 g tvarohu., 2 vajcia., 150 g strúhanky., 100 g detskej krupice., soľ., 50 g práškového cukru., 100 g masla
Tvaroh rozmrvíme, pridáme vajcia, 50 g strúhanky, detskú krupicu, soľ a polovicu cukru. Všetko dobre premiešame a z masy formujeme knedlíčky, ktoré dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávjú na povrch vyberieme a posypeme ich na troche masla popraženým zbytkom strúhanky. Podávame poliate rozpusteným maslom a posypané práškovým cukrom.

1. februára 2016

Tvarohové palacinky s jahodami

5 dl mlieka., 200 g hladkej múky., 60 g práškového cukru., soľ., 2 vajcia., 200 g čerstvého tvarohu., 500 g jahôd., vanilkový cukor., 50 g práškového cukru
V polovici mlieka rozhabarkujeme vajcia, cukor, soľ, tvaroh a múku. Prilejeme zvyšok mlieka a opäť rozmiešame. Na horúcom oleji postupne upečieme z obidvoch strán palacinky, ktoré naplníme jahodami posypanými vanilkovým a práškovým cukrom. Po povrchu môžeme ozdobiť aj kôpkou šľahačky.

Všeličo o palacinkách

Palacinky a rôzne placky z palacinkového cesta boli a sú v Európe najviac rozšírené vo Francúzku v časti Bretagne (bretónsko). Kedysi sa pripravovali najmä vo štvrtok (trhový deň) a v piatok (pôstny deň). Vo štvrtok ich plnili pečenými údeninami a grilovanými sardinkami a zapíjali ľahkým šumivým jablkovým vínom alebo strikom z muscadetu. V piatok ich natierali maslom a marmeládou a zapíjali kyslým mliekom. Dnes ich ponúkajú s najrozmanitejšími plnkami: syr, šunka huby, údený losos, čokoládový krém, džem atď.

Aby boli tenučké
Treba veľmi citlivo zmiešať tie správne prísady! Vajce, múku a mlieko vymiešajte metličkou na sneh, masu osoľte a miešajte, až kým nezhustne na krém. Cesto sa musí ťahať po chrbte lyžice ako tenký film. Potom ho nechajte aspoň 10 – 15 minút odpočívať. Ak je potom riedke (príliš sa rozteká), pridajte doň ešte trošku múky.

Ako sa pečú?
Na panvici štetcom rozotrite tenkú vrstvu tuku, rozohrejte a naberačkou na ňu vylejte pripravené cesto. Pokrúťte panvicou, aby sa rovnomerne roztieklo. Počkajte, kým povrch cesta stuhne, potom palacinku obráťte. Profesionáli ich obracajú vo vzduchu prudkým pohybom panvicou. Vy si to však radšej trénujte len so skúšobnou palacinkou.
Správna panvica
Ak sa majú palacinky vydariť, je nevyhnutné používať na ne panvicu, ktorá slúži iba na tento účel. Práve preto si poriadny kuchár chráni svoju palacinkáreň. Najvhodnejšie sú smaltované panvice. Môžu byť aj kovové, ale len tie, ktoré sa ešte nikdy nestretli s drôtenkou. Takáto panvica sa v žiadnom prípade nesmie dostať do styku s čistiacim prostriedkom. Po pečení sa len umyje a utrie do sucha.
Tuk na palacinky
Najlepšie je tzv. Čisté maslo (bez srvátky), alebo maslové tuky, no i kvalitný olej.

Tip:
Na novú panvicu nasypte za hrsť soli a prudko ju rozohrejte. Panvicu „vypáľte“ a potom papierovou utierkou do čista vytrite. Tak sa vám palacinky nikdy nepripália ( za predpokladu, že túto panvicu už nepoužijete na nič iné).