9. apríla 2010

Karfiolová polievka so syrom

1 stredne veľký karfiol., 2 bobkové listy., 25 g masla., 1 stredne veľká cibuľa., 1 veľký pór., 2 stopky zeleru., 110 g zemiakov (všetko nakrájané)., 2 lyžice kyslej smotany., 50 g syra gorgonzola., soľ., čierne korenie., lyžica nasekanej pažítky na podávanie., 
Karfiol rozdeľte na ružičky a hlúb. Zalejte v hrnci jeden a pol litrom vody, osoľte,   pridajte bobkový list a pod pokrievkou dvadsať minút povarte. Po uvarení vyberte hlúb aj ružičky a vývar spolu s ružičkami si odložte.V hrnci si rozpusťte maslo, vsypte očistenú a na kocky nakrájanú zeleninu, prikryté duste na miernom ohni štvrť hodiny. Odložený vývar aj s bobkovými listami prelejte na zeleninu. Vsypte odložené ružičky, priveďte k miernemu varu a odokryté povarte do zmäknutia (asi 20 minút). Bobkové listy vyberte a polievku ešte za tepla rozmixujte. Vmiešajte smotanu a syr, ten by sa mal pritom rozpustiť. Dochuťte a posypte pažítkou. časť uvarených karfiolových ružičiek si pred mixovaním odložte a potom nimi ozdobte jednotlivé porcie. 
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára