20. februára 2010

Čučoriedkoví chmuľkovia

600 g hrubej múky., 300 ml mlieka., 30 g droždia., 3 PL cukru., štipka soli., vajce., čerstvé alebo mrazené čučoriedky., práškový cukor., mleté orechy., roztopené maslo alebo kyslá smotana.,
Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia lyžičky cukru a lyžice múky pripravíme kvások a necháme ho 15 minút stáť. Múku zmiešame s cukrom a soľou, vajcom rozšľaháme vo zvyšnom mlieku, pridáme kvások a zapravíme cesto. necháme asi 40 minút kysnúť. Potom z neho odkrajujeme kúsky a tvoríme malé placky. Do stredu dáme kôpku čučoriedok a knedľu uzavrieme. Položíme ju na dosku spojom dolu a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Knedle vhodíme do veľkého hrnca (značne sa zväčšia) s vriacou vodou a oddelíme ich od dna. Varíme asi 7 minút a počas varu ich obrátime. Keď vyplávajú, vyberieme ich, poprepichujeme vidličkou, posypeme cukrom a orechmi a polejeme maslom alebo kyslou smotanou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára