23. júla 2013

Kúzlo v cestíčku

Cesto: 400 g hladkej múky., 200 g polohrubej múky., 4 dl teplej vody., 1 vajce., 1 PL bravčovej masti., soľ., 
Plnka: 600 g hrudkovitého tvarohu., 400 g jahôd., 180 g kryštálového cukru., 120 g detskej krupice., 2 vajcia., 1 citrón., 1 vanilkový cukor., 1 vanilkový puding., 
Ďalšie suroviny: maslo., núka., práškový cukor., strúhanka., lupienky mandlí.,
Do väčšej nádoby preosejeme hladkú a polohrubú múku, pridáme soľ, vajce, vodu, rozpustenú masť. Z ingrediencií vymiešame cesto prikryjeme a necháme odstáť na chladnom mieste aspoň dve hodiny. Medzitým zbavíme jahody stopiek, umyjeme a dáme odkvapkať. Na prípravu plnky miešame tvaroh, kryštálový i vanilkový cukor, krupicu, vajcia, puding a trochu nadrobno nastrúhanej citrónovej kôry. Na stôl prestrieme väčší obrus a posypeme ho múkou na ktorej rozvaľkáme cesto na tenký veľký obdĺžnik. Potom ho potrieme rozpusteným maslom, jednu polovicu aj strúhankou. Na ňu rozotrieme pripravenú tvarohovú plnku a rovnomerne posypeme jahodami. Štrúdľu opatrne pomocou obrusu zvinieme a okraje zahneme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme maslom, ozdobíme mandľami a upečieme dozlatista. Jahodové kúzlo podávame posypané práškovým cukrom a čokoládovými a mandľovými lupienkami.

21. júla 2013

Citrónové tiramisu

150 g dlhých piškót., 50 g práškového cukru., 1 citrón., 80 ml citrónového likéru., 3 KL instantnej kávy.,
Krém: 250 g syra mascarpone., 300 g jemného tvarohu, 200 ml kyslej smotany, 2 balíčky vanilínového cukru., 150 g práškového cukru., 2 žĺtky.,
Do 50 ml vody vysypeme 50 g práškového cukru a varíme, kým sirup nezačne hustnúť. Potom k nemu pridáme šťavu z jedného citróna, likér, kávu, premiešame a necháme vychladnúť. K syru mascarpone primiešame tvaroh, kyslú smotanu a vanilínový cukor. Potom pridáme žĺtky vymiešané s práškovým cukrom. Do citrónovo kávovej zmesi postupne namáčame piškóty, ktoré ukladáme na dno užšej a hlbšej formy. Na ne natrieme vrstvu krému, opäť namočené piškóty a krém. Dezert necháme odležať niekoľko hodín v chladničke. Pred podávaním ho ozdobíme tenkými hoblinkami citrónovej kôry.
Tip: Ak do krému pridáme želatínu krém lepšie stuhne a dezert sa bude ľahšie vyberať z formy a krájať.
  

19. júla 2013

Sladučký bozk

Cesto: 300 g hladkej múky., 300 g masla., 250 g jahôd., 200 g kryštálového cukru., 100 ml mlieka., 5 vajec., 3 balíčky prášku do pečiva., 1 vanilkový cukor., 1 PL kakaa.,
Krém: 500 g mascarpone., 150 g jahôd., 2 balíčky vanilkového cukru., 1 želatínový stužovač., 3 PL medu., 1 PL citrónovej šťavy.,
Ozdoba: 1 balenie bielej čokoládovej polevy., 1/2 balenia tmavej čokoládovej polevy., jahody na ozdobenie.,
Vymiešame maslo, kryštálový a vanilkový cukor. Pridáme vajcia, mlieko, múku, prášok do pečiva a urobíme husté cesto. Polovicu roztrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Druhú polovicu cesta zmiešame s kakaom, potom natrieme na svetlé cesto. Navrch poukladáme jahody a pečieme cca 25 minút pri 170 stupňov C. Na prípravu krému najskôr rozmixujeme jahody s citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom. Pridáme tvaroh, mascarpone, med a vymiešame dohladka. Podľa návodu pripravíme želatínový stužovač, ktorý pridáme do jahodovo tvarohovej zmesi. Upečený a vychladnutý koláč preložíme na väčšiu tácku, polejeme pripraveným krémom a dáme na 3 hodiny stuhnúť do chladničky. V horúcom vodnom kúpeli zvlášť rozpustíme čokoládové polevy. Navrch koláča najprv nalejeme bielu polevu, následne ju pokvapkáme tmavou. Potom stačí už len rozkrájať, ozdobiť jahodami.    

15. júla 2013

Pomarančové tiramisu

2 mandarínkové kompóty á 314 ml., 1/2 kelímka šľahačkovej smotany cca 1,25 dcl., 1 balenie mascarpone alebo syra žervé., 250 g jemného tvarohu., 80 g cukru., 1 balíček piškót., 350 ml pomarančovej šťavy alebo 100% džúsu., 3 PL pomarančového likéru alebo esencie., kakao., pomaranč na ozdobu.,
Kompótové mandarínky necháme odkvapkať. Smotanu dotuha vyšľaháme. Mascarpone a tvaroh spolu vymiešame dohladka a ochutíme cukrom. Pridáme trochu pomarančovej šťavy a likér. Vmiešame šľahačku. Nákypovú formu vyložíme piškótami, ktoré pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na ne poukladáme mandarínky a potrieme ich časťou tvarohového krému. Na ovocie rozložíme ďalšie piškóty, ktoré opäť pokvapkáme pomarančovou šťavou. Vrch natrieme zvyškom krému, uhladíme a na hodinu odložíme do chladničky. Po stuhnutí poprášime kakaom a ozdobíme plátkami pomaranča. 

14. júla 2013

Kuracie medailóniky so zeleninou

600 g kuracích pŕs., petržlenová vňať., 2 PL oleja., soľ., mleté čierne korenie., 200 g paradajok., 150 g šampiňónov., 1 KL vegety, 1 PL slnečnicových semienok., 2 PL masla.,
Kuracie prsia nakrájame na väčšie kúsky. Okolo každého ovinieme lístok petržlenovej vňate a zviažeme špagátikom. Každý kúsok mäsa osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme olej a pripravené mäso opečieme. Opečené vyberieme a uschováme v teple. Šampiňóny očistíme, nakrájame a krátko orestujeme na rozpálenom masle. Pridáme rozpolené malé paradajky, osolíme a podusíme, Nakoniec pridáme vegetu. Slnečnicové semienka nasucho opražíme a posypeme nimi zeleninovú zmes, ktorú podávame ako prílohu ku kuracím medailónikom.


Jogurtová torta s hroznom

3 vajcia., 60 g kryštálového cukru., štipka soli., 70 g hladkej múky., 40 g masla., olej na formu.,
Jogurtová vrstva: 14 plátkov tortovej želatíny., 250 g smotany na šľahanie., 700 g smotanového bieleho jogurtu., 120 g kryštálového cukru., 
Dohotovenie: 15 g číreho tortového želé, 80 g kryštálového cukru., biele a červené hrozno., 
Formu potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru. Z bielkov, soli a zvyšného cukru pripravíme sneh. Hmoty spojíme, vmiešame múku a maslo. Cesto vylejeme do formy a pri 180 stupňoch C pečieme 20 minút. Korpus necháme vychladnúť. Formu umyjeme, potrieme olejom a korpus do nej vrátime. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Potom ju vyžmýkame, vložíme do kastróla a na miernom plameni ju necháme rozpustiť. Smotanu vyšľaháme. Jogurt rozmiešame s cukrom. Vmiešame želatínu a šľahačku. Krém rozlejeme na korpus. Tortu necháme v chladničke. Tortové želé a cukor vsypeme do 300 ml vody. Zmes zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Pomocou štetca potrieme tortu želatínou. Tortu dozdobíme hroznom, môžeme potrieť želé. Tortu vrátime do chladničky. Keď želé stuhne, vyberieme tortu z formy a pokrájame na porcie. 

13. júla 2013

Torta Letné pokušenie

Cesto: 4 žĺtky., 60 g práškového cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., štipka soli., ½ kávovej lyžičky Mandľovej arómy Dr.Oetker., 120 g detskej krupice., 80 g nastrúhaných mandlí., 40 g hladkej múky., 4 bielky., 60 g cukru., 
Náplň: 1 balíček Želatíny v plátkoch Dr.Oetker., 250 ml mlieka., 1 zarovnaná polievková lyžica cukru., 3 zarovnané polievkové lyžice detskej krupice., 250 g kyslej smotany., 150 g cukru., šťava z jedného citróna., 200 g zmesi drobného ovocia (možno použiť čerstvé, mrazené aj kompótované)., 2 polievkové lyžice ovocnej šťavy z kompótu.,
Ozdobenie: 50 g zmesi drobného ovocia., 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker., 20 g nastrúhaných mandlí.,
Na prípravu cesta ušľaháme elektrickým ručným šľahačom žĺtky, cukor, vanilkový cukor, soľ a arómu do peny. Dôkladne premiešame krupicu, mandle a múku. Z bielkov a cukru vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni tuhý sneh. Do peny zľahka ručne vmiešame striedavo múku a sneh. Cesto naplníme do tortovej formy s dnom vyloženým papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Na prípravu náplne necháme želatínu napučať v studenej vode. Za stáleho miešania zvaríme v kastróle mlieko, cukor a detskú krupicu. Odložíme zo sporáka, vmiešame želatínu a necháme mierne vychladnúť. Pridáme kyslú smotanu, cukor a citrónovú šťavu. Do polovice náplne vmiešame drobné ovocie.
Vychladnutý korpus jedenkrát pozdĺžne rozkrojíme, okolo spodného plátu upevníme očistený okraj formy a pokvapkáme ovocnou šťavou. Na povrch nanesieme náplň s ovocím, priložíme druhý plát korpusu a opatrne pritlačíme.
Zvyšnú náplň bez ovocia rozotrieme na povrch torty a na hodinu odložíme do chladničky. Po zatuhnutí formu odstránime a okraj torty posypeme mandľami.
Na ozdobenie rozmixujeme ovocie ponorným mixérom, zmiešame s tortovým želé a povaríme asi 1 minútu. Tortu ovocným pretlakom pofŕkame. 


Sladká motýlia torta

Cesto: 4 vajcia., 150 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 100 g hladkej múky., 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker., 20 g kakaa.,
Náplň: 500 g kivi., 150 ml vody., 1 balíček (à 40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker., 50 g cukru.,
Smotanová náplň: 100 g horkej čokolády., 250 ml smotany na šľahanie., 400 g bieleho jogurtu., 50 g práškového cukru ., 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker., 100 ml vlažnej vody.,
Ozdobenie: 1 balenie Tubičiek na zdobenie Dr.Oetker., 1 kivi.,
Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Premiešame múku s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a preosejeme. Ručne krátko vmiešame do peny. Cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. 
Upečený korpus necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. 
Na prípravu ovocnej náplne olúpeme kivi a pokrájame na kocky. Spolu so 100 ml vody uvedieme do varu. Premiešame zlatý klas s cukrom a zvyšnou vodou, primiešame k variacemu sa ovociu a necháme prejsť varom. 
Na prípravu smotanovej náplne nasekáme čokoládu na malé kúsky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Jogurt zmiešame s cukrom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu a vmiešame do jogurtu. Pridáme šľahačku, nasekanú čokoládu a zľahka ručne zamiešame.
Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Na spodný diel nanesieme ovocnú náplň a vytvarujeme do kupoly tak, aby zostal 1 cm voľný okraj. Na náplň pritlačíme prostredný diel korpusu, zľahka pritlačíme a potrieme polovicou smotanovej náplne. Položíme posledný diel korpusu a potrieme zvyšnou smotanovou náplňou. Tortu uložíme do chladničky a necháme najmenej 2 hodiny stuhnúť.
Na ozdobenie použijeme tubičky a podľa obrázku spoločne s kivi ozdobíme.

Ríbezľová roláda

Cesto: 4 vajcia., 120 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 100 g hladkej múky., 1 balíček Pudingu Originál s čokoládovou príchuťou Dr.Oetker., 
Náplň: 250 ml smotany na šľahanie., 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker., 100 ml vlažnej vody., 200 ml kefírového mlieka., 250 g čerstvých ríbezlí.,
Ozdobenie: ½ balíčka Polevy tmavej Dr.Oetker., 50 g čerstvých ríbezlí.,
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vajcia, cukor a vanilínový cukor do peny. Zmiešame múku s pudingovým práškom a zľahka ručne vmiešame do peny. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Upečený korpus ihneď vyklopíme na papier vysypaný práškovým cukrom. Papier na pečenie zľahka potrieme vodou a opatrne stiahneme. Roládu stočíme a necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni smotanu na šľahanie dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a vmiešame kefírové mlieko. Nakoniec zľahka vmiešame šľahačku. 
Náplň rozotrieme na vychladnutý korpus a posypeme ríbezľami. Zatočíme roládu a na 1 hodinu odložíme do chladničky. 
Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Roládu ozdobíme rozpustenou polevou a posypeme ríbezľami.
TIP: Namiesto kefírového mlieka môžeme použiť biely jogurt.




9. júla 2013

Krémový jahodový sen

Cesto: 130 g zmäknutého masla alebo margarínu., 80 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 2 vajcia., 150 g hladkej múky., 1 zarovnaná kávová lyžička Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., 2 polievkové lyžice mlieka.,
Náplň: 500 g jahôd., 80 g cukru., 500 ml smotany na šľahanie., 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker., 100 ml vlažnej vody.,
Ozdobenie: 250 g jahôd., 50 g marhuľového džemu., 250 ml smotany na šľahanie., 25 g nasekaných pistácií.,
Na prípravu cesta vymiešame elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Pridáme vajcia a vyšľaháme. Premiešame múku s kypriacim práškom a striedavo s mliekom zašľaháme do peny. Cesto nalejeme do vymastenej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Uvoľníme okraj formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Potom okolo korpusu umiestnime očistený okraj formy. 
Na prípravu náplne umyjeme a očistíme jahody. Polovicu jahôd rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s cukrom. Druhú polovicu jahôd nakrájame na malé kúsky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Želatínový stužovač pripravíme spolu s vodou podľa návodu na obale. Pridáme rozmixované jahody a kúsky jahôd. Jahodovú náplň rozotrieme na korpus a uhladíme. Tortu odložíme na 1 hodinu do chladničky.
Pred zdobením odstránime okraj formy. Umyté a očistené jahody rozkrájame na polovice a rozložíme na tortu. Marhuľový džem zahrejeme a pomocou štetca alebo pierka potrieme jahody. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie dotuha, naplníme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na okraj torty. Povrch posypeme pistáciami. 


8. júla 2013

Babičkin slivkový koláč

Mrvenička: 200 g hladkej múky., 100 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 100 g zmäknutého masla alebo margarínu.,
Cesto: 150 g zmäknutého masla alebo margarínu., 150 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., 4 vajcia., 100 g hladkej múky., 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker., 1 zarovnaná kávová lyžička Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker., nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna.,
Náplň: 500 g polotučného tvarohu., 50 g cukru., 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker., šťava z polovice citróna., 100 ml mlieka., 1 kg sliviek., 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker.,
Na prípravu mrveničky v mise ručne alebo ručným miesičom spracujeme múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín.
Na prípravu cesta vyšľaháme maslo, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Postupne pridávame vajcia a vyšľaháme.  Múku premiešame so škrobom a kypriacim práškom a ručne vmiešame spoločne s citrónovou šťavou do peny. Hotové cesto rozotrieme na vymastený plech.
Na prípravu náplne vymiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú šťavu a mlieko elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Hotovú náplň rozotrieme na cesto a poukladáme na ňu umyté a rozpolené slivky. Posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. 
Upečený múčnik necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.


7. júla 2013

Zvodný jahodový sen

600 ml smotany na šľahanie., 500 g jemného tvarohu., 150 g jahôd., 3 balíčky vanilkového cukru., 2 PL likéru., 1 balík piškót., kávu., tuk na vymastenie formy.,
Vyšľaháme smotanu, vanilkový cukor, tvaroh a likér. V pohári urobíme sinejšiu kávu a necháme vychladnúť. Do vymastenej tortovej formy naukladáme piškóty, pokvapkáme kávou a zalejeme plnkou. Na vrch poukladáme jahody a tortu vložíme aspoň na 12 hodín do chladničky. 

Jahodové osvieženie

8 jahôd., 2 limetky., 2 PL trstinového cukru., 1 dl bieleho rumu., lístky čerstvej mäty., perlivú minerálku., kocky ľadu., jahody na ozdobenie.,
Do väčšieho pohára nasypeme cukor, pridáme na malé kúsky nakrájanú limetku, mätu a štyri nadrobno nakrájané jahody Všetko dobre roztlačíme, pridáme rum, na kúsky nakrájanú ďalšiu limetku zvyšné jahody a zalejeme minerálkou. Jahodový drink nezabudnime doplniť kockami ľadu.

3. júla 2013

Kávovo čerešňové rezy

200 g masla., 200 g práškového cukru., 4 vajcia., 250 g hladkej múky., 1/2 prášku do pečiva 20 g mletej zrnkovej kávy., tuk a polohrubá múka na formu.,
Náplň: 500 g čerešní., 50 g kryštálového cukru., 200 ml vody., 1 balíček vanilkového pudingového prášku., 
Ozdoba: 250 ml smotany na šľahanie., 20 g instantnej kávy., 1 balíček vanilkového cukru.,
Maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami. Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a nakoniec múku s práškom do pečiva a kávu. Cesto dáme do pekáča potretého tukom a vysypaného múkou. Pečieme pri 180 stupňov C asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť v pekáči. Čerešne umyjeme, očistíme a odstránime kôstky. V kastróle prevaríme 100 ml vody s cukrom. Pridáme čerešne, privedieme do varu a vlejeme zvyšnú vodu, v ktorej sme rozmiešali pudingový prášok. Všetko spoločne za stáleho miešania povaríme dve minúty. Potom horúcu zmes rozotrieme na korpus v pekáči a dáme do chladničky stuhnúť. Smotanu vyšľaháme s kávou a vanilkovým cukrom na pevnú šľahačku. Rozotrieme na vychladnutý korpus s čerešňovou náplňou a nakrájame. Môžeme ešte posypať mletou kávou alebo kakaom.