16. januára 2016

Našľahané vanilkovo kakaové palacink

Pripravte si sladké cesto podľa základného receptu. Strúčik vanilky prepoľte po dĺžke. Vložte ho do 5 dl mlieka a priveďte do varu. Hneď odtiahnite z ohňa, nevarte. Vanilku vyberte, nožíkom z nej vyškrabte drobné zrniečka, vložte ich naspäť do mlieka, šupku vyhoďte. V mise dopenista vymiešajte 4 žĺtky s 50 g cukru. Za stáleho miešania pridajte 40 g múky a postupne pridávajte aj mlieko. Potom zmes dajte do kastróla a postavte na mierny oheň. Miešajte do zhustnutia. Nechajte mierne vychladnúť. Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Medzitým vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Zašľahajte doň 2 PL cukru. Do krému dajte najskôr PL snehu a miešajte, kým sa nerozpustí. Zvyšok snehu pridávajte opatrne, zľahka nadvihujte masu. Vznikne jemná homogénna pena. Pomocou čajového sitka poprášte každú palacinku z jednej strany kakaom, na poprašok rozotrite krém. Palacinky zložte vo štvoro, nepritláčajte. Poukladajte ich na maslom vymastený plech. Na každú položte kúsok masla. Zapekajte 15 – 20 minút. Palacinky majú byť pekne nafúknuté. Vyberte z rúry a opäť poprášte kakaom. Ihneď podávajte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára