2. apríla 2011

Veľkonočný veniec

1 balenie buchiet Dr. Oetker., 260 ml vlažnej vody., 120 ml oleja (12 PL)., 1 vajce., 1 zarovnaná KL rumovej arómy Dr. Oetker., 
Na ozdobenie: 4 kusy vajec uvarených natvrdo a zafarbených., 2 zarovnané PL práškového cukru.,
Na prípravu cesta zmiešame zmes na buchty s pribaleným droždím. Pridáme vodu, olej, vajce a rumovú arómu a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 až 60 minút kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Zo štyroch vyvaľkáme valčeky dlhé 40 cm. Upletieme vrkoč a stočíme do venca, na konci dobre spojíme. Položíme na vymastený plech. Zostávajúci piaty diel rozdelíme na štyri rovnaké kúsky, z každého vyvaľkáme valček dlhý 20 cm, položíme na veniec a vytvoríme "hniezda" (kam umiestnime po upečení vajcia). Ponecháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba prípravy: cca 20 minút. Doby kysnutia: cca 80 minút. Doba pečenia: cca 40 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C. Teplovzdušná rúra: 160 stupňov C. Plynová rúra: stupeň 3.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára