25. októbra 2009

Kuriatko


Cesto bábovková forma: 4 vajcia., 200 g kryštálového cukru., 200 g polohrubej múky., balíček prášku do pečiva (13 g)., 4 lyžice horúceho mlieka., 10 g kakaa..,
Cesto forma 25 x 25 cm: 2 vajcia., 100 g kryštálového cukru., 100 g polohrubej múky., 1/2 balíčka prášku do pečiva (7 g)., 2 lyžice horúceho mlieka., 5 g kakaa.,
Krém: 500 ml mlieka., 1 1/2 balíčka krémového prášku zlatý klas (60 g) alebo vanilkový puding., vanilkový cukor (20 g)., 150 g kryštálového cukru., 400 g masla., 20 g kakaa.,
Mliečny marcipán: 150 g sušeného mlieka., 350 g práškového cukru., mandľová aróma., 20 g stuženého tuku (cera)., potravinárske farby., voda podľa potreby (asi  3 - 4 lyžice).,
K tomu: džem., sirup., 50 ml rumu.,
Žĺtky vymiešame s cukrom, za stáleho miešania pridáme po lyžiciach mlieko. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme žĺtkovú hmotu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Bábovkovú formu navrstvíme tukom a posypeme múkou. Na dno formy navrstvíme polovicu cesta, do druhej polovice vmiešame kakao a nalejeme do formy. Pečieme 35 minút pri teplote 190º C. Korpus vo forme upečieme rovnakým spôsobom.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme do varu. V 1/3 mlieka rozhabarkujeme krémový prášok a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Vychladnutý puding vyšľaháme, po častiach prišľaháme maslo. Krém rozdelíme na polovice, do jednej pridáme kakao.
Mliečny marcipán: Sypké suroviny na marcipán preosejeme, pridáme arómu, margarín, vodu po lyžičkách a vypracujeme tvárnu hmotu. Marcipán rozdelíme na časti a zafarbíme potravinárskými farbivami tak, že na lyžičku si dáme trošku farby, rozpustíme v troške vody a po kvapkách pridávame do hmoty.
Vychladnutú bábovku prekrojíme na 7 častí. Z plátu vykrojíme jeden kruh trocha väčší, ako je najväčší plát z bábovkovej formy. to bude podstava. Zo zostávajúcej časti plátu vykrojíme kuriatko. Rozkrájané krúžky poukladáme na seba ako nasledujú podľa veľkosti. Plníme po dva krúžky tak, že spodný jemne pokvapkáme sirupom, potrieme džemom, krémom a priložíme druhý krúžok. Plníme striedavo svetlým a tmavým krémom. Takto naplníme všetky krúžky, vzniknú štyri časti. Každú časť potrieme krémom a necháme v chladničke stuhnúť. Pripravíme si marcipán, zelenej, oranžovej, modrej, červenej a žltej farby. Krúžky po obvode obtiahneme marcipánom, časti, ktoré budú stáť na sebe nepoťahujeme. Obalené krúžky pospájame na seba krémom od najväčšieho po najmenší. Zvyšnými častami plátu a krému vyplníme stred krúžkov. Žltým marcipánom potiahneme hlavičku aj tup kuriatka. Aby kuriatko pevne držalo, do stredu bábovkových krúžkov zapichneme drevenú špajdľu a napichujeme na ňu kuriatko. Dozdobíme, kúsky marcipánu priliepame na seba tak, že povrch potrieme štetcom namočeným v bielku a časť jemne pritlačíme. Väčšie časti pripevníme špáratkami. Tortu potrieme pomocou štetca jedlým olejom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára