27. októbra 2009

Snehová lahôdka s veterníčkami

Snehové korupusy: 6 bielkov., 300 g kryštálového cukru.,  4 lyžice kukuričného škrobu (maizena).,
Odpaľované veterníčky: 130 ml vody., štipka soli., lyžička cukru., 50 g masla., 80 g hladkej múky., 2 vajcia.,
Krém:  500 ml mlieka., krémový zlatý klas prípadne vanilkový puding., 3 žĺtky., 2 lyžice rumu., 100 g masla., 100 g kryštálového cukru., 250 ml smotany na šľahanie (33%).,
Cukrová poleva: 50 ml vody., 100 g práškového cukru.,
Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor a škrob a vyšľaháme na tuhý sneh. Na dva papiere na pečenie vyznačíme kruhy o priemere torty a rovnomerne nastriekame sneh. Sušíme pri teplote 100º C asi 2 - 3 hodiny, necháme vychladnúť v rúre pri pootvorených dvierkach. Z časti snehu upečieme niekoľko pusiniek na ozdobu.
Odpaľované veterníčky: Do hrnca dáme vodu, soľ, cukor, maslo a privedieme do varu. Vsypeme múku a na miernom ohni preparíme asi 5 minút za stáleho miešania.  Necháme chvíľu vychladnúť, potom šľahačom všľaháme po jednom vajci. Hmotu preložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na vymastený plech nastriekame kôpky. Pečieme pri teplote 200º C asi 25 - 30 minút do zlatista.
Krém: V mlieku rozmiešame cukor, žĺtky krémový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Vlažný puding rozšľaháme, všľaháme maslo. Necháme vychladnúť, potom jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku a rum.
Cukrová poleva: vo vode rozmiešame cukor a varíme 5 minút.
Veterníčky prekrojíme a naplníme krémom. Veterníčky polejeme teplou cukrovou polevou. Snehové korpusy naplníme krémom (plníme pred podávaním), na vrch torty krém ozdobne nastriekame. Na vrch poukladáme naplnené veterníčky a snehové pusinky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára