24. októbra 2009

Torta zámok



Cesto 1: 4 vajcia., 200 g cukru., 10 g vanilkového cukru., lyžička prášku do pečiva (7 g)., 170 g polohrubej múky., 50 g hrubej múky., 50 g orechov., 50 ml mlieka., lyžica oleja., lyžica kakaa.,
Cesto 2: 4 vajcia., 200 g cukru., 10 g vanilkového cukru., lyžička prášku do pečiva (7 g)., 170 g polohrubej múky., 50 g hrubej múky., 50 g orechov., 50 ml mlieka., lyžica oleja.,
Roláda 1: 4 vajcia., 200 g kryštálového cukru., 10 g vanilkového cukru., lyžička prášku do pečiva (7 g)., 200 g polohrubej múky., 50 ml mlieka., lyžica oleja., 2 lyžice kakaa.,
Roláda 2: 4 vajcia., 200 g kryštálového cukru., 10 g vanilkového cukru., lyžička prášku do pečiva (7 g)., 200 g polohrubej múky., 50 ml mlieka., lyžica oleja.,
Krém: l mlieka., 3 krémové prášky zlatý klas (120 g) alebo vanilkový puding., 750 g masla., 250 g kryštálového cukru., 2 lyžice kakaa., 100 g pomletých orechov., 3 banány., 2 lyžice rumu.,
Čokoládové ozdoby a poleva: 200 g čokolády., 50 g stuženého tuku (cera)
Mliečny marcipán: 400 g práškového cukru., 200 g sušeného mlieka., mandľová aróma., voda podľa potreby.,
Sirup na poliatie: 100 ml sirupu., 100 ml prevarenej vychladnutej vody., 100 ml rumu.,
K tomu: džem.., marcipánové ružičky., cukríkové kamienky., pomleté orechy.,
Bielky s 1/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s 2/3 cukru do peny, pridáme mlieko, vanilkový cukor, olej, kakao a orechy, dôkladne vymiešame. Do žĺtkovej hmoty jemne vmiešame sneh a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme vo forme 25 x 25 cm, vyloženej papierom na pečenie 35 minút pri teplote 180º C. Rovnako upečieme cesto 2, rolády pečieme na plechu. Upečené rolády stočíme a necháme vychladnúť.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozmiešame krémový prášok a za stáleho miešania ho vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť na 20º C. Puding rozšľaháme, po častiach všľaháme mäkké maslo a po kvapkách rum. Krém rozdelíme na 3 časti, jedna zostane vanilková, do druhej zamiešame kakao a do tretej orechy.
Sirup na poliatie: Suroviny zmiešame.
Mliečny marcipán: Mlieko a cukor preosejeme, pridáme pár kvapiek mandľovej arómy, trošku vody a vymiešame na tvárnu hmotu.
Čokoládové ozdoby: Čokoládu a tuk rozpustíme nad parou. Čokoládu vylejeme na dosku vyloženú mikroténom a zarovnáme, časť necháme na poliatie torty. Stuhnutú čokoládu pokrájame na obdĺžničky a okná.
Z upečených vychladnutých korpusov stihneme papier a pozdĺžne prekrojíme. Z tmavej rolády odrežeme 2 časti dlhé 13 cm. Zo svetlej rolády odrežeme 1 x 13 cm a 1 x 15 cm, 15 cm časť ešte prerežeme po šírke, aby nám vznikli 2 rolády s užším priemerom. Tmavú roládu plníme orechovým krémom, svetlú roládu kakaovým krémom. Naplnené rolády - vežičky potrieme krémom a dáme stuhnúť do chladničky. Zvyšné časti rolád pokrájame a použijeme na korpus. Pred plnením každý plát pokvapkáme sirupom a potrieme džemom. Naplníme tortu. Začneme kakaovým plátom a orechovým krémom, priložíme svetlým plátom, natrieme jemne vanilkovým krémom, poukladáme pokrájané kúsky banánu, na banán znovu navrstvíme vanilkový krém, tmavý plát, kakaový krém, poukladáme zvyšné pokrájané rolády. Na rolády natrieme orechový krém a priložíme svetlým plátom. Tortu jemne zaťažíme a dáme na hodinu stuhnúť do chladničky, potom ju celú potrieme vanilkovým krémom. Vrch torty polejeme čokoládovou polevou tak, že boky olepíme papierom, aby nám čokoláda nestekala. Strúhanú čokoládu jemne posypeme pomletými orechami. Marcipán vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej zlatým klasom (aby sa marcipán nelepil). Do marcipánu vtlačíme ozdobnú mriežku a pomocou formičky ozdobne povykrajujeme okrej. Obalíme boky torty a dve vežičky. Ostatné vežičky olepíme čokoládovými obdĺžnikmi. Vežičky umiestnime na tortu. Tortu dozdobíme okienkami, dverami, marcipánovými ružičkami a cukríkovými kamienkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára