27. októbra 2009

Vianočná marcipánová torta

5 vajec., 200 g práškového cukru., KL nastrúhanej citrónovej kôry., PL citrónovej šťavy. 2 PL rumu., 3 PL najemno nastrúhaného suchára alebo suchého rožka., PL škrobovej múčky., 200 g pomletých mandlí (alebo orechov), 250 g najemno nastrúhanej mrkvy., štipka soli., na vymastenie a vysypanie formy maslo a strúhanka., na výzdobu 250 g marcipánovej – mandľovej masy., 200 g práškového cukru., potravinárske farbivá a cukrové perličky.
Žĺtky a cukor vymiešame dopenista, primiešame citrónovú kôru a šťavu, najemno zomleté mandle a nastrúhanú mrkvu. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne primiešame do žĺtkovej masy. Tortovú formu vymastíme, vysypeme strúhankou a naplníme cestom. Dáme do rúry rozohriatej na 175 stupňov C a pečieme asi 60 minút. Upečenú tortu vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Tortu môžeme naplniť pikantným marhuľovým alebo ríbezľovým džemom. Marcipánovú masu zmiešame s práškovým cukrom. Asi ¾ masy rozvaľkáme medzi alobalovými fóliami, vykrojíme kruh a na ovinutie bokov torty dva pásy. Zvyšok marcipánu rozdelíme, jednu časť zafarbíme na pomarančovo a druhú na svetlozeleno. Z rozvaľkaných plátov vykrojíme hviezdičku a stromčeky a pokladieme na tortu.
Marcipánovú masu môžeme nahradiť nepravým marcipánom, ktorý si pripravíme zo 100 g sušeného mlieka, 200 g práškového cukru., 5 g tuku Cera a z vody podľa potreby.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára